U prvoj utakmici play-offa Europske lige: Gent-Rijeka 2-1. Još 90 minuta na stadionu s pogledom na Istru, Cres i Krk za realno dosežan ulazak u skupine Europske lige, za ulazak u društvo s Man Unitedom, Romom, Arsenalom, Sevillom…

Jer nema neprelaznih prepreka za Bišćanovu Rijeku koja na predivnoj Ghelamco Areni nije izgledala dobro, na Rujevicu se vraća poražena, ali sa onime što je šef Bišćan priželjkivao: aktivnim rezultatom, postignutim golom u gostima i minusom koji se može nadoknaditi.

Četiri puta skuplji, bogatiji (i bahatiji) Gent je pred 12 tisuća Belgijaca i 300-tinjak svojih navijača na predivnoj Rijeku natjerao i da taj minimalni poraz brani rukama i nogama pa onda još malo zubima i noktima. Nekako je iščupala taj aktivni rezultat za uzvrat.

No Bišćan sigurno ne može biti zadovoljan igrom svoje momčadi koja se nikako nije mogla razmahati i osloboditi stiska dobrog, ali nimalo neodoljivog Genta.

Nakon sjajnih partija sa Aberdeenom Maxwell Acosty odigrao je jednu od svojih najgorih utakmica otkad je u Rijeci, a do 58. minute savršen je bio Luka Capan postavljen na središnjeg stopera u dosta iznenađujućih bijelih teoretskih 3-5-2 (koji su u zbilji uglavnom izgledali kao 5-3-2).

Dosta ružno je izgledala ozljeda Zorana Kvržića 20-ak minuta prije kraja, ozljeda zbog koje je iznesen na nosilima.

Rijeka je taj, lako moguće zlata vrijedni gol, zabila usred teške belgijske ofenzive na vrata sjajnog Andreja Prskala. Belgijce je u 39. minuti sledio Tibi iz Dupca, vrijedni veznjak Tibor Halilović koji je jedan ‘otpadak’ sjajnom dijagonalom sa 15-ak metara spremio iza Kaminskog.

U drugome je poluvremenu Gentov pritisak garniran Rijekinom atipičnom nesigurnošću u vlastite ofenzivne mogućnosti donio logičnu posljedicu od dva gola u Prskalovoj mreži.

A šteta. Gent je duplo jači od Aberdeena kojeg se izbacilo u 3. pretkolu, ali nije neki div kojeg se ne bi moglo srušiti sa nogu. Bijeli jednostavno moraju više vjerovati u sebe. Jer u Gentu su mogli popiti i 3-4 komada i to, jaki je dojam, gotovo isključivo zbog vlastite začahurenosti, a ne neke čudesne klase Jaremčuka, Depoitrea, Davida i ostalih belgijskih aduta.

Poljski sudac Kaminski bio je sjajan, Gent je bio dobar, Rijeka je bila na rubu dovoljnog, ali ima – vrlo dobar rezultat. I mirnih tjedan dana da još više u pravi tonus dovede kapetana Gorgona pa s vjetrom rujevičkog huka u leđa, Belgijcima na Kvarneru pokaže da im nikakav novac ne jamči ono za što Rijeka živi i što bez bahatosti smije sanjati.

Za tjedan dana ide se po skupine Europske lige, za tjedan dana na Rujevici istrčava jedna drukčija, goropadna Rijeka!

Source link