Home Hrvatska Home U SPLITSKOM KBC-u DALI NOVE INFORMACIJE O ZDRAVSTVENOM STANJU OTROVANIH TURISTA ‘Nisam...

U SPLITSKOM KBC-u DALI NOVE INFORMACIJE O ZDRAVSTVENOM STANJU OTROVANIH TURISTA ‘Nisam dosad u karijeri naišao na ovako burnu reakciju organizma’

12
0
U SPLITSKOM KBC-u DALI NOVE INFORMACIJE O ZDRAVSTVENOM STANJU OTROVANIH TURISTA 'Nisam dosad u karijeri naišao na ovako burnu reakciju organizma'U utorak poslijepodne docent dr. Dragan Ledina s Klinike za infektologiju KBC-a Split obavijestio je javnost o stanju petero talijanskih turista koji su jutros zaprimljeni u splitsku bolnicu, a za koje se sumnja da su otrovani hranom.

Na odjelu Klinike za infektologiju zaprimljene su tri odrasle osobe, jedna muška i dvije ženske osobe, dok se dvoje djece nalazi na Pedijatriji. Nažalost, tijekom jutra je, još na brodu, jedan muškarac preminuo.

“Klinička slika odraslih bolesnika je lagana, srednje teško je kod jedne bolesnice. Ostalo dvoje pacijenata će se zbrinuti kroz dnevnu bolnicu”, rekao je dr. Ledina.

Poručuje da nije siguran je li uzrok njihovih tegoba neka zarazna bolest. Ističe da je moguće i da je uzrok trovanja plin, no kaže da nije toksikolog i da se time ne bavi pa mu je teško dati konačan sud o tome.

“Obrada je u tijeku i ide u dva smjera. Kroz infektivnu i toksikološku analizu. Osnovni laboratorijski nalazi kod odraslih pacijenata su u granicama normale”, kaže dr. Ledina.

Krvna slika dvoje djece je nešto lošija, kaže liječnik, i oni se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja na Pedijatriji.

Dr. Ledini je teško reći što je uzrok trovanja. Pacijenti su mu rekli da se na plovilu osjetio miris benzina, ali objašnjava da to na plovilu i nije tako neobično.

“Mi tek imamo osnovne laboratorijske nalaze. Toksikološki nalazi će biti gotovi tijekom poslijepodneva i večeri. Sada se treba napraviti detaljna analiza hrane koju su unosili u organizam u zadnja tri dana. I za toksikološku analizu je potrebno provjeriti sve aktivnosti u zadnja dva-tri dana”, objašnjava dr. Ledina.

Izrazio je sumnju da su uzrok trovanja školjke.

“Jeli su dvije porcije dagnji, a šest je osoba otrovano. Dakle, sistemom eliminacije… Nisam dosad u karijeri naišao na ovako burnu reakciju organizma”, kaže dr. Ledina.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.