Home Hrvatska Home ‘Mi redovito kosimo ambroziju, samo smo sad na kolektivnom’

‘Mi redovito kosimo ambroziju, samo smo sad na kolektivnom’

43
0
'Mi redovito kosimo ambroziju, samo smo sad na kolektivnom'U dvorištu Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, upozorio je čitatelj Jutarnjeg lista, ima puno nepokošene ambrozije, iako je prema propisima ne bi trebalo biti.

Na temelju Naredbe o poduzimanju mjera obaveznog uklanjanja ambrozije, koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, osobe su dužne tijekom vegetacijske sezone u više navrata sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju. Štetne učinke ambrozije komentirala je zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, dr. Ivana Portolan Pajić.

– Fakultet s radom počinje u listopadu kad se već očekuje manja koncentracija ambrozije. Najveće koncentracije su sredinom ili krajem kolovoza, a cvjetanje ambrozije u potpunosti prestaje pojavom prvog jutarnjeg mraza – objasnila je dr. Portolan Pajić i dodala kako ambrozija može djelovati i do 100 kilometara na čovjeka.

– Ambrozija s Kineziološkog fakulteta ne mora biti nužni krivac za simptome ljudi u toj gradskoj četvrti jer na osobe koje su vrlo alergične ona može djelovati i kad je udaljena 100 kilometara. Bilo bi nužno da svaka ustanova koja je ima na tlu ukloni ambroziju sukladno zakonu i propisu – apelirala je dr. Portolan Pajić.

Upozorila je da je ambrozija vrlo jak alergen, stoga ne samo da je nužno ukloniti korijen iz bližeg okruženja, nego i šire, budući da njezina pelud može letjeti vrlo daleko. S Kineziološkog fakulteta poručuju da se redovito i adekvatno brinu o svojim zelenim površinama.

– Površinu koja je u našoj nadležnosti fakultet uredno održava. Veći intenzitet rada naše tehničke službe odvija se od proljeća do jeseni, ovisno o vremenskim prilikama i samoj potrebi, što se određuje vizualnim pregledom područja rada. Radi se o urednoj i održavanoj zelenoj površini i fakultet dosad nije imao nikakvih primjedbi na neodržavanje svojih zelenih površina – kažu s Fakulteta.

Priznali su, međutim, da se površina trenutačno ne kosi zbog kolektivnog godišnjeg odmora.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.