Home Zdravlje Za 30 plastičnih boca jedna karta za javni prijevoz!

Za 30 plastičnih boca jedna karta za javni prijevoz!

28
0
Za 30 plastičnih boca jedna karta za javni prijevoz!


Grad Rim testira plan u kojem ljudi mogu zamijeniti plastične boce za vožnju u podzemnoj željeznici.

Talijanska prijestolnica pokrenula je 12-mjesečno probno razdoblje pod nazivom “Ricicli + Viaggi” (Recikliraj + Putuj) na tri stanice podzemne željeznice. Program omogućuje putnicima da za svaku plastičnu bocu dobiju 5 centi koji se mogu iskoristiti za troškove vožnje metroom. Ti centi se mogu prikupljati u aplikaciji metroa dok ne dosegnu cijenu metro karte, koja je trenutno 1.50 eura. To znači da će za troškove vožnje biti potrebno 30 boca. Nakon 12-mjesečnog probnog razdoblja, Rim će proučiti rezultate kako bi utvrdili treba li program proširiti na više od početne tri stanice. 

Iako je ovaj program recikliranja pametan, kako je u postu na Facebooku istaknuo ministar zaštite okoliša Sergio Costa, “idealno bi bilo konzumirati manje plastike za jednokratnu upotrebu i odlučiti se za boce za višekratnu upotrebu”. Ali ako kupiš plastičnu bocu ili pronađeš jednu kako leži na ulici, moći ćeš ju iskoristiti na pametan način. 


Foto: Guliver/ShutterstockGradonačelnica Rima, Virginia Raggi, koja je još u ožujku obećala zabranu plastike za jednokratnu upotrebu, rekla je da je ovaj projekt prvi takve vrste nekoj od europskih prijestolnica. Sličan sustav uspostavljen je u istanbulskoj podzemnoj željeznici, ta verzija omogućuje putnicima da dodaju novac na svoje kartice recikliranjem plastičnih boca ili aluminijskih limenki. Isto tako, Indonezija omogućuje zamjenu samo pet plastičnih boca za autobusnu kartu

Ako se nađeš u Rimu, možeš testirati strojeve na postaji Cipro na liniji A, Piramide na liniji B i San Giovanni na liniji C. 

Možda te zanima…Za čašu opušaka, čaša besplatnog piva ili limunade

Eko

Možda te zanima…Na aerodromu u San Franciscu zabranit će vodu u plastičnim bocama

Eko
Source link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.