Home Hrvatska Home Kako se rashladiti? Ventilator je korisniji nego priručna klima

Kako se rashladiti? Ventilator je korisniji nego priručna klima

11
0
Kako se rashladiti? Ventilator je korisniji nego priručna klimaKod mobilnog klimatizacijskog uređaja problem je jer ne izbacuje toplinu iz prostora. S prednje strane hladi, a sa stražnje grije. Ako ga ne spojimo crijevom za odvod topline tada imamo totalno neučinkovit rashladni uređaj, rekao je stručnjak za klimatizaciju. Pojasnio da mobilni klima-uređaji obično imaju crijevo koje treba provesti van, kroz prozor ili balkonska vrata kako bi toplina izlazila iz prostorije. No prozor ili vrata moraju biti otvoreni i ulazi toplina, a mogu se kupiti brtve koje bi to trebale spriječiti. Koštaju između 170 i 300 kuna.  
POGLEDAJTE VIDEO (kako se čisti klima uređaj):

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

– Brtve na prozoru imaju smisla, ali uređaj gubi smisao mobilnosti jer je smješten u određenom prostoru i dok je brtva na prozoru moramo je skidati želimo li prozračiti. Osim toga, često treba prazniti posudu za kondenzat koji se pri hlađenju nakuplja u posudi unutar uređaja. Često troše i puno struje – dodao je klima-stručnjak.

Foto: 123RF

No mobilni klimatizacijski uređaji imaju i prednosti, jeftiniji su od klasičnih, nema potrebe za ugradnjom instalacijskim cijevima kao kod klasičnih klima-uređaja koji se sastoje od dva dijela, vanjskog i unutarnjeg. Trgovci navode da se mogu koristiti kad se izvana ne smije postaviti klima-uređaj i da su popularni kod podstanara jer ih mogu ponijeti kad se presele. 
Osim mobilnih klima postoje i kuleri.  
– To je nova generacija uređaja koja u sebi nema ugrađen rashladni agregat za razliku od mobilnih klima-uređaja pa se ni ne bi trebali zvati klima-uređaji. Nedostatak im je kad voda ili led preuzmu na sebe toplinu iz prostora tada postaju poput klasičnoga ventilatora – pojasnio je stručnjak.

ODREĐUJE I OSOBNOST

Krvna grupa 0: Prednosti za zdravlje, ali i rizici koje donosi

Na sličnom principu rade i mini klime kojima je prednost što su male, lagane i nisu skupe.
– Nedostatak mini klima-uređaja je mala snaga koja često nije dovoljna za hlađenje prostora u kojem boravimo. U uređaj treba ulijevati vodu da bi hladio. Bolja opcija je klasičan ventilator koji pomaže da zrak cirkulira u prostoriji – dodao je. 

Foto: Dreamstime

U kulere, kao i u mini uređaje treba ulijevati vodu kako bi hladili. Kod svakog modela piše koliku posudu za vodu ima i koliko će je potrošiti za sat. Kod nekih modela savjetuju da se stave i kockice leda. To baš nije praktično jer i led treba pripremiti. Najjeftiniji su ventilatori, ima ih od 69,90 kuna, a cijene rastu ovisno u veličini, snazi, ima li daljinski ili tjera i komarce.  
– Najučinkovitiji za hlađenje prostora su klasični klima-uređaji. Sastoje se od vanjske i unutarnje jedinice koje su povezane bakrenim cijevima za klimatizaciju te električnim kablovima. U takvim uređajima su rashladni agregati unutar kojih se nalaze rashladni mediji za klimatizaciju, freoni. Te klime trebaju struju, a iz unutarnje jedinice plastičnom cijevi odvodi se tekućina, kondenzat – pojašnjava. No klime stoje od 2500 kuna, a treba ih i montirati. 

ISPOVIJEST PRELJUBNICE

‘Prevarila sam dečka i oprostio mi je, ali više nije isti čovjek’

Mini klima
Pronašli smo ih od 199,90 kuna koliko stoji Arctic Cooler Rovus u Topshopu, u hgshop.hr je 337,39 kuna, a u Pevecu sličan model 239 kuna. Mini klima u rondoshop.hr stoji 349 kuna, a model Eufab u cdelectronic.com.hr je 239 kuna. U mall.hr imaju Eco cooler koji može tjerati i komarce, a stoji 810 kuna. 
Cooler

Foto: Promo

Uređaji koji hlade pomoću vode često imaju i funkciju ovlaživača zraka. Coolster u famtastic.hr stoji 1009 kuna. U Elipsu Elite rashladni uređaj stoji 599 kuna, a jednako u Pevecu stoji uređaj Quadro, no ima dvostruko veću posudu za vodu nego Elite kod kojeg stanu dvije litre. 

5 POZITIVNIH EFEKATA

Objasnili što se zbiva s tijelom kada iz prehrane izbacite šećer

Prijenosna klima
U Intersparu Quadro stoji 1550 kuna. Proklima je u Bauhausu 1895, no ima modela i za 3695 kuna. U Pevecu mobilne klime stoje između 2599 i 3399 kuna. Na klimatizacija.hr mobilni klima uređaji stoje od 1770 do 3020 kuna. 
Ventilator

Foto: Dreamstime

Stolni ventilator može se kupiti i za 70 kuna koliko je najjeftiniji model u Bauhausu. Ventilatori koji su na stalku, a stavljaju se na pod su od 160 kuna, a najskuplji je 1295 kuna. U Pevecu ventilatori stoje između 149 i 649 kuna. Stupni ventilatori stabilniji su od onih na stalku i hlade cijelom plohom, a stoje od 190 kuna. 


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.