Home Hrvatska Home Brazilsko grožđe ne raste na granama, nego na deblu stabla

Brazilsko grožđe ne raste na granama, nego na deblu stabla

22
0
Brazilsko grožđe ne raste na granama, nego na deblu stablaStablo brazilskog grožđa (Plinia cauliflora), poznato i kao Jabuticaba, je biljka porijeklom iz Južne Amerike, osobito Paragvaja, Argentine i Brazila. Plod je sočne ljubičaste boje te se može ubrati pojesti ravno s drveta.
Također je popularan sastojak u želeima te se koristi za pravljenje osvježavajućeg ljetnog pića. Može se i fermentirati i preraditi u vino te žestoka pića.

Foto: sidneydealmeida.com

Ako želite jedno ovakvo stablo u svome vrtu, morate biti strpljivi – potrebno mu je dugo da naraste. Međutim, pokazalo se da je prilagodljivo raznim uvjetima i iako preferira vlažne i blago kisela tla, uspjeti će i na tlu alkalnog tipa.
Ukoliko se ubere biljka s roditeljskog stabla, trebat će joj pet godina da nastane plod. Ako uzgajate Jabuticabu iz sjemena, onda će i vaša djeca moći uživati u plodovima vašeg rada jer može potrajati i do 20 godina dok biljka ne rodi jestivi plod.

Foto: Dreamstime

Dok raste plod je svijetlo zelene boje, a tek kad postane zreo poprima ljubičastu boju. Zreli plodovi imaju tek nešto veći promjer od četiri centimetra. Razlog toga je što je stablo evoluirao kako bi ga životinje koje se ne mogu penjati visoko mogle doseći i izbaciti sjemenje roditeljskog stabla te rasprostraniti vrstu.

UTJEČE NA LIBIDO

Ništa Viagra, samo lubenica: Najsnažniji prirodni afrodizijak

Ime Jabuticaba djelomično dolazi iz izumrlog jezika Tupi. Kad su Europljani prvi put stigli u ono što je danas Brazil, Tupi se koristio kao lingua franca (jezik koji prelaz granice zemlje u kojoj se govori) i preživio je, unatoč kasnijem sustavnom suzbijanju.
Jabuti je riječ na Tupiju i znači kornjača, dok caba znači mjesto. Dakle, tamo gdje pronađete ovo stablo, pronaći ćete i kornjače koje do stabla dolaze po lagan i ukusan obrok kad plod padne na tlo. 

Foto: Dreamstime

Drugi Tupi jezik – Guarani – naziva plod yvapuru – gdje yva znači voće, a puru je onomatopejska riječ za hrskavi zvuk koji se čuje kad se zagrize u plod.
Ako se dobro navodnjava, drvo će cvjetati i rađati plodove tijekom cijelo godine – zbog čega je i popularno kod životinja jer ga fiziologija ne čini privlačnim. 

AROMATIZIRAJTE VODU

Za skidanje kila: U vodu stavite đumbir, krastavac, limun, grejp

Osim što se koristi kao hrana, plod se može isušiti i koristiti za liječenje astme i proljeva. Ako su vam natečeni krajnici, možete ga upotrijebiti i za ublažavanje upale. Znanstvenici se nadaju da će ga moći iskoristiti i u borbi protiv raka jer sadrži određene spojeve, piše Kuriositas.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.