Home Hrvatska Šest genijalnih načina kako da izbijelite odjeću bez kemikalija

Šest genijalnih načina kako da izbijelite odjeću bez kemikalija

16
0
Šest genijalnih načina kako da izbijelite odjeću bez kemikalija


1. Koristite prirodni izbjeljivač – Sunce

Kad operete odjeću, objesite ju na konopac i ostavite na suncu da se osuši. Preskočite sušilicu jer će Sunčeve zrake izbijeliti vašu odjeću bez mirisa i opasnosti od izbjeljivača. Do izbjeljivanja dolazi zbog jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koje razbijaju kemijske veze u mrlji, pa tako i mrlja nestane. Takav proces se događa i kod kemijskih sredstava za izbjeljivanje.
NE BACAJTE, POPRAVITE!


11 trikova s kojima će odjeća i cipele uvijek izgledati kao nove


2. Namačite odjeću u limunovom sokuSok od limuna izvrstan je izbjeljivač koji bijeloj odjeći daj novi sjaj, a tako ujedno i nema rizika od pretjeranog izbjeljivanja, kao što to kod biste sredstva za izbjeljivanje. Umiješajte pola šalice limunovog soka u oko 3,5 litara vruće vode.

Ovu otopinu dobro promiješajte i ostavite da odjeća u njoj stoji jedan sat ili preko noći. Kada izvadite odjeću iz otopine, ostatak otopine ulijte u perilicu i operite odjeću kao i inače.

3. Dodajte alkoholni ocat u perilicu tijekom pranja


Foto: DreamstimeOcat bi vam trebao biti najbolji prijatelj što se tiče vaše odjeće. Od izbjeljivanja odjeće i uklanjanja mrlja i neželjenih mirisa, ocat može stvarno učiniti mnogo toga kad je odjeća u pitanju. Za izbjeljivanje bijele odjeće, napravite otopinu od 1/4 šalice soka od limuna s 1/2 šalice destiliranog bijelog octa. Ova otopina idealna je alternativa za izbjeljivač.

Ako pak imate odjeću neugodna mirisa, to možete ublažiti dodavanjem 1 šalice octa u perilicu tijekom posljednjeg ciklusa ispiranja.
KAVA, OCAT I SODA


Trikovi kako da tamna odjeća ne blijedi – i puno brže se osuši


4. Soda bikarbona također djeluje kao izbjeljivač
Fotolia | Autor: Fotolia

Foto: FotoliaSoda bikarbona (natrijev bikarbonat) je kemijski vrlo slična prašku za pranje rublja (natrijev karbonat) pa se zato može koristiti na sličan način. 

Soda je prirodni ublaživač neugodnih mirisa, tako da vaša odjeća ne samo da će biti svjetlija, nego će i oni imati vrlo svježi miris. Ona je također i blag antiseptik, pa će vaša odjeća ali i perilica biti zaštićena od bakterija.

5. Koristite prirodne deterdžente za pranje rublja
White t-shirts and slippers on the clothesline | Autor: Sandra Cunningham

Foto: Sandra CunninghamDanas u prodavaonicama možemo pronaći i prirodne deterdžente za pranje rublja. Oni se sastoje od biljnih enzima i prirodnih minerala koji čiste jednako učinkovito kao i oni s kemikalijama.

Ipak, ovi prirodni nisu tako grubi prema tkaninama pa tako mogu i znatno produljiti vijek vašoj odjeći. Najbolji dio je to da su biorazgradivi i da ne zagađuju okolinu, za razliku od uobičajenih deterdženata koje koristimo.
AFP/PIXSELLPOKAZALI OSLIKANIM TIJELIMA


Badići kroz povijest: Od čedno zatvorenih do nekoliko trakica


6. Plava je nova bijela

Plava i žuta su komplementarne boje. Tako ćete dodavanjem plave tekućine ukloniti žućkastu nijansu koju je vaša odjeća poprimila. Slijedite upute na ambalaži kada dodajete plavu boju. Dodavanje 1/4 do 1/8 čajne žličice trebalo bi dati rezultate, piše Bright Side.

 

Source link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.