Home Zdravlje Prolaze li gljivice same od sebe i kako spriječiti infekciju?

Prolaze li gljivice same od sebe i kako spriječiti infekciju?

45
0
Prolaze li gljivice same od sebe i kako spriječiti infekciju?


Gljivična oboljenja češće se javljaju ljeti jer razmnožavanju gljivica pogoduje vlaga i toplina, a budući da se češće boravi u kupaćim kostimima vaginalne infekcije rodnice nisu rijetkost. Također boravak na bazenima može uzrokovati gljivične infekcije stopala i noktiju.

Svrbež među nožnim prstima, ljuštenje kože, mjehuri, bolni urezi i neugodni mirisi mogu biti znak gljivičnog oboljenja stopala. Oboljenje se češće pojavljuje kod ljudi koji se bave sportom, pogotovo kod trkača, nogometaša i plivača te kod osoba koje često nose neprozračnu obuću, odnosno tenisice, a inače gljivično oboljenje stopala može se javiti kod svakog.

Odmah treba početi s liječenjem jer gljivice ne prolaze same od sebe

U jednoj trećini slučajeva gljivičnih oboljenja stopala može doći i do miješanog oboljenja s bakterijama, što je obično popraćeno neugodnim mirisom. Kako se naše zdravlje odražava i na koži, liječenje gljivičnih oboljenja je nužno jer oboljenje neće iščeznuti samo od sebe, nego se pogoršava. Liječenje protugljivičnim (antimikotičkim) kremama vrlo je jednostavno jer se radi o nanošenju kreme na oboljelo mjesto, a može spriječiti daljnji razvoj gljivica, konkretno noktiju što onda zahtjeva dugotrajnije liječenje.

Gljivice se lako prenose i na članove obitelji ili osobe s kojima oboljeli dijeli kupaonicu, bazen ili saunu. Infekcija ne prolazi sama od sebe i samo je pitanje vremena kada će s kože stopala prijeći na nokte. Najčešći simptom gljivične infekcije nokta je zadebljanje i promjena boje nokta. Obično nema bolova niti drugih tjelesnih simptoma. Međutim, ako se ne liječi, može doći do upale kože ispod i oko nokta što dovodi do pojave bolova.


Foto: Guliver ShutterstockKako spriječiti nastanak i razvoj gljivične infekcije?

U sprječavanju razvoja “gljivica” na nogama, treba se dosljedno pridržavati higijenskih mjera i izbjegavati prekomjernog izlaganja vlazi. Važno je provođenje liječenja gljivičnih infekcija stopala (kao što je atletsko stopalo), što se jednostavno čini primjenom krema s antifungicidnim djelovanjem. Kod boravka na javnim mjestima poput bazena svakako je potrebno nositi prikladnu obuću.

Candida albicans pogađa 75% žena, a ni muškarci nisu pošteđeni

Visoki pH i promijenjena vaginalna mikroflora može biti jedan od čimbenika rizika za obolijevanje od spolno prenosivih bolesti, tijekom trudnoće može biti uzrokom pobačaja i prijevremenog poroda, a može uzrokovati i upalne bolesti zdjelice. Čak 75 posto žena bar jednom u životu ima Candidu. Iako gljivice prirodno žive u našem probavnom i reproduktivnom sustavu, one isto tako mogu postati oportunistički patogeni i napasti te sustave. Uzrok je sličan kao i kod bakterijske vaginoze, a radi se o poremećenoj ravnoteži mikroflore i rasta pH vrijednosti. I muškarci mogu dobiti gljivičnu infekciju na spolovilu koju liječe nanošenjem lokalnog antimikotika , ako su u odnosu kad je jedan partner zaražen, oba trebaju provoditi terapiju.

Upotrebom antigljivičnih krema, lijekova i vaginalnih tableta izliječit ćeš gore navedene tegobe. Ne oklijevaj, nego djeluj već kod prvih simptoma.

Kako izbaciti Candidu iz organizma?

 

Source link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.