[ad_1]

I u srpnju se nastavlja sjajan pobjednički niz naših učenika na međunarodnim natjecanjima.Na 30. međunarodnoj biološkoj olimpijadi (IBO) u Szegedu u Mađarskoj koja je završila u nedjelju, među natjecateljima iz 75 zemalja iz cijeloga svijeta naši učenici osvojili su dvije brončane medalje.Čeveročani tim činili su Olga Jerković Perić (XV. gimnazija, Zagreb) i Petar Škrobo (Gimnazija M. A. Reljkovića, Vinkovci) koji su osvojili brončane medalje te učenice Mia Crnogaj (XV. gimnazija, Zagreb) koja je osvojila priznanje za postignuti rezultat i učenica Elizabeta Gegić (XV. gimnazija, Zagreb) koja je također imala izvrstan uspjeh na natjecanju, izvijestila je u nedjelju koordinatorica IBO-a za Hrvatsku Andreja Lucić.Ova sjajna ekipa zajedno predstavlja Hrvatsku na ovome natjecanju već drugi put, a s njima su u Mađarsku putovale i njihove mentorice dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko, koje su sudjelovale u odabiru učenika te zajedno s kolegama, djelatnicima i studentima Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pripremale učenike za natjecanje.Natjecanje je novčano poduprlo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Foto: Facebook/olimpijade znanja

S velikom pobjedom iz Kine se vratio i osmogodišnji Zagrepčanin Patrik Čudić, koji je na svjetskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici ALOHA po drugi put osvojio prvo mjesto.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

A na Mediteranskom natjecanju mladih matematičara MYMC 2019., kako izvješćuje Facebook stranica Olimpipjade znanja, naš tim osvojio je brončane medalje. Svoje znanje i vještine pokazali su Martin Josip Kocijan, Maja Drmač, Nora Ivić i Jakov Ljubičić s voditeljicom Anetom Copić u Napulju.

Foto: Facebook/olimpijade znanja

Brončane medalje osvojili su i naši mladi natjecatelji na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi IPhO2019 u Tel Avivu prije deset dana. Bernard Faulend (XV. Gimnazija Zagreb), Janko Vrček i Marko Srpak (Prva gimnazija Varaždin), Elizaveta Chernova (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka) i Luka Meštrović (Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci). Bernard i Janko osvojili su po brončanu medalju, a Elizaveta pohvalu.*

Foto: Facebook/olimpijade znanja

Ne zaboravimo i sjajne robotičare, koji su početkom srpnja u Australiji, na natjecanju RoboCup 2019 Sydney, osvojili naslov svjetskih prvaka i dva druga mjesta.

Foto: Facebook/olimpijade znanja

Inače, u Parizu u nedjelju počinje Međunarodna kemijska olimpijada, a za Hrvatsku se natječu Barbara Sumić, Mislav Barić, Luka List i Ivor Vavra Plavšić.

Foto: Facebook/olimpijade znanja

Na drugome kraju svijeta, na Tajlandu, na Svjetskom prvenstvu u debati (WSDC) hvatske boje branit će Marko Kasum, Lorena Serdarević, Kian Bogović Vili i Nika Ćevar.*

Foto: Facebook/olimpijade znanja

Svima koji su osvojili medalje od srca čestitamo, a učenicima koji kreću na natjecanja želimo puno uspjeha! Vi ste naš ponos.
 *Podatke o natjecateljima i njihovim rezultatima na međunarodnim natjecanjima pravi i objavljuje Facebook stranica Olimpijade znanja s koje smo preuzeli podatke za ovaj tekst.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

[ad_2]