[ad_1]

Na sjednici saborskog Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, premijer Andrej Plenković predstavio je Ivana Malenicu kao novog ministra uprave, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kao potpredsjednika Vlade za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava te ministra financija Zdravka Marića kao potpredsjednika za gospodarstvo.

U kratkom predstavljanju premijer je kazao da Božinović predano radi svoj posao u Ministarstvu, te je uvjeren da će kvalitetno i uspješno kao potpredsjednik voditi tu koordinaciju, budući da je jedan od naših strateških prioriteta ulazak u schengenski prostor. Marić, pak, postaje potpredsjednik jer je među prioritetima Vlade i uvođenje eura, a Plenković je istaknuo da će s obzirom na iskustvo i postignuća, imati još važniju ulogu u koordiniranju niza resora, posebno gospodarstva.

Zastupnik HSS-a postavio je pitanja vezano za žilet žicu na granici sa Slovenijom.

– Imamo situaciju sa Slovenijom koja je stavila žilet žicu koja je prepreka za životinje, ne za ljude, nije sredstvo čuvanja granica nego poniženja Hrvatske. Nikad nije utvrđeno gdje je hrvatska granica sa Slovenijom. Slovenci su sami utvrdili granicu i znam pouzdano da je žica na prostoru hrvatskog teritorija. Zašto to ne uklonimo? Što bi Slovenci napravili da smo mi svojevoljno odredili gdje je granica bez međunarodnog sporazuma? Ponašamo se kao da nismo baš suverena država, poručio je Božinoviću.

– Žica je postavljena prije mandata ove Vlade. Dobio sam uvjeravanja policijskih službenika, nisam htio izlet na hrvatski teritorij, ali provjerit ću, odgovorio je ministar unutarnjih poslova.

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka,Sabor RH.
U Hrvatskom Saboru premjer Andrej Plenkovic predstavlja kandidate za nove ministre.Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav.
Na fotografiji: Davor Bozinovic, Andrej Plenkovic, Ivan Malenica. Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

 

Drugo Beljakovo pitanje vezano je uz Hvar.

– Čini mi se kao da je druga država s drugim zakonima. Čovjek čiji je sin dugogodišnji ovisnik o heroinu čuo je svog sina kako dogovara pošiljku heroina, s konkretnim terminom i  trajektom, i nazvao je policiju.  U roku od deset minuta gospodina od 70 godina zove nepoznati broj koji mu kaže: ‘Još jednom nazovi policiju i neće biti ni tvog sina ni tebe ni tvoje kuće’. To se u Samoboru ne može dogoditi. Umjesto da se policija bavi problemom teških droga, hvataju se, statistike radi, maloljetnici s dva džointa, ispričao je Beljak.

Božinović mu je odgovorio kako ne može znati za svaku akciju.

– Hrvatska policija je dio međunarodnih akcija u sprečavanju trgovine drogom, tom problemu poklanjamo puno veću pažnju. Dok je džoint kažnjiv – kažnjiv je, ali želim ukazati na činjenicu da je policija osposobljena biti dio sofisticiranih policijskih akcija u borbi protiv krijumčarenja drogom. Konkretne primjere mi dajte i proslijedit ću ih Ravnateljstvu policije. Ispitat ću što se dogodilo na Hvaru i izvijestit ću vas o tome. Ne mogu znati za svaku akciju a osobno ne mogu biti involviran, odgovorio je.[ad_2]