Mlada švedska aktivistica Greta Thunberg u petak je bila na prosvjedu za klimu u njemačkom glavnom gradu Berlinu, u trećem posjetu Njemačkoj kako bi prisustvovala takvim demonstracijama.
“Nikada nećemo prestati”, rekla je Thunberg okupljenima u parku u središtu Berlina.
Šesnaestogodišnja Šveđanka svojim je aktivističkim djelovanjem i organiziranjem školskog štrajka i prosvjeda ispred švedskog parlamenta u kolovozu prošle godine, na isto potaknula brojne mlade ljude diljem Europe i šire.
Pokret “Petak za budućnost” i prosvjedi koje je inicirala raširili su se po svijetu.

Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Dok se Thunberg obraćala okupljenima, kancelarka Angela Merkel je na drugom kraju grada govorila o utjecaju mlade aktivistice i pokreta koji je započela.
“Definitivno su nas potaknuli da ubrzamo” provođenje politika za zaštitu klime u Njemačkoj, rekla je Merkel na konferenciji za medije.
Govorila je i o trenutnim “izvanrednim vremenskim uvjetima” koji ukazuju na štetu nanesenu nedostatkom djelovanja na području zaštite klime.
Nakon Njemačke, Thunberg će otputovati u Francusku gdje će joj u nedjelju u Normandiji biti dodijeljena nagrada za slobodu, a trebala bi govoriti i u francuskom parlamentu.