Home Hrvatska Home Njemica Ursula von der Leyen namjerava se zahvaliti na dužnosti svom sunarodnjaku...

Njemica Ursula von der Leyen namjerava se zahvaliti na dužnosti svom sunarodnjaku Martinu Selmayru, kontroverznom glavnom tajniku Komisije

38
0
Njemica Ursula von der Leyen namjerava se zahvaliti na dužnosti svom sunarodnjaku Martinu Selmayru, kontroverznom glavnom tajniku KomisijeKandidatkinja za predsjednicu Europske komisije, Njemica Ursula von der Leyen namjerava se zahvaliti na dužnosti svom sunarodnjaku Martinu Selmayru, kontroverznom glavnom tajniku Komisije, ako ju u utorak potvrdi Europski parlament, rekla su u ponedjeljak dva izvora za agenciju AFP.

Aktualna njemačka ministrica obrane, bliska kancelarki Angeli Merkel, nada se da će postati prva žena na čelu Komisije. Eurozastupnici će glasati o njezinoj kandidaturi u utorak u Strasbourgu.

Na sastanku u ponedjeljak sa zastupnicima EPP-a, von der Leyen je rekla da će ona biti jedina Njemica na čelu Europske komisije ako prođe na glasanju u utorak, kazao je jedan od izvora.

“Postoji nepisano pravilo da na najvišim pozicijama u Europskoj komisiji ne mogu biti dvije osobe iz iste države”, kazao je drugi izvor.

To znači da bi njezin sunarodnjak Martin Selmayr morao otići s dužnosti ako von der Leyen bude izabrana.

Selmayr je došao na dužnost glavnog tajnika Komisije prošle godine, a način na koji je imenovan na tu funkciju izazvao je optužbe da se radilo o namještanju i izigravanju procesa.

Do dolaska na poziciju glavnog tajnika Selmayr je bio šef kabineta predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.