Home Hrvatska Home POBUNA FILMAŠA Naši filmovi dobri su za HBO i portugalsku javnu TV,...

POBUNA FILMAŠA Naši filmovi dobri su za HBO i portugalsku javnu TV, ali ne i za HRT

31
0
POBUNA FILMAŠA Naši filmovi dobri su za HBO i portugalsku javnu TV, ali ne i za HRTDruštvo hrvatskih filmskih redatelja pokrenulo je kampanju “Meni se to gleda, HRT ne da” nakon što je javna radiotelevizija odbila otkupiti, a time i emitirati čak 34 hrvatska filma koja su im ponuđena na javnom natječaju.

Radi se u pravilu o dokumentarnim filmovima te, kako doznajemo, o jednom kratkom igranom, no o svim naslovima u DHFR-u ne žele izlaziti u javnost jer HRT još nije javno obznanio koji su projekti na natječaju prošli, a koji ne.

Rezultati

Riječ je o prvom ovogodišnjem javnom pozivu HRT-a koji je trajao od 15. ožujka do 15. travnja za nabavu programa od neovisnih proizvođača, a odnosi se na proizvodnju dokumentarnih ili dokumentarno-igranih filmova i serijala ili na koprodukciju s HRT-om te na otkup prava emitiranja (licencu). U međuvremenu su na HRT-u raspisali i drugi javni poziv za druge kategorije vanjske produkcije koji je također završio, no nisu obznanjeni rezultati s objašnjenjem da prvo moraju s ponuđačima koji su prošli potpisati ugovore.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja kampanja Meni se to gleda, HRT ne da

U međuvremenu su autori koji nisu prošli dobili odbijenice, a kako je riječ o 34 hrvatska filma prikazana na sveukupno 353 nacionalna i međunarodna festivala, s osvojenih 86 nagrada, odlučili su pokrenuti kampanju uz tvrdnje kako HRT zanemaruje svoje zakonske obveze. Ukratko, u DHFR-u tvrde kako “čak ni najviše državno odličje hrvatskom filmu nije garancija emitiranja na javnom servisu, da HRT godinama i bez sankcija ne poštuje zakonski propisane kvote prikazivanja europskih i hrvatskih audiovizualnih djela te se pitaju hoće li HRT konačno početi poštivati zakone i Ugovor s Vladom RH?”. Pobrojali su i članke Zakona o HRT-u koje su na Prisavlju, po njihovom mišljenju tim svojim potezima prekršili. Neke odbijenice obrazložene su problematičnom duljinom trajanja tih filmova, a u nekima, navode, bilo je i krajnje uvredljivih objeda na račun autora i producenata.

Nonsens

– U javnom pozivu je bilo navedeno kako traže filmove od 26 i 52 minute trajanja. To je kao prvo nonsens kada je u pitanju takvo propisivanje trajanja autorskog djela, i to može biti logika za serijale, ali nikako za filmove. Uostalom, tako je stajalo i prošle godine, pa su kupili neke filmove koji su trajali primjerice 46 minuta – objašnjava Zrinka Matijević, jedna od odbijenih autora. Njoj je to već druga odbijenica za djelo “Iza lica zrcala” koji je među ostalim ovjenčan i “Oktavijanom”. Prije toga, zanimljivo, na Sarajevo film festivalu 2014. film joj je dobio nagradu HTV-a za najkreativniji projekt u nastajanju.

– Moj film “Pusti Dobre, pusti” o brodu koji donosi otocima vodu, očito nije bio zanimljivi HRT-u, ali jest portugalskoj javnoj televiziji koja ga je otkupila – kazala je autorica tog filma Vlatka Vorkapić kojoj je to djelo donijelo i dvije nagrade publike – na Liburnia film festivalu i Festivalu Mediteranskog filma. Situacija postaje još paradoksalnija kada je u pitanju Nebojša Slijepčević o čijem se filmu “Srbenka” definitivno najviše pisalo, raspravljalo, i koji je ovjenčan cijelim nizom nagrada. Naime, “Srbenku” je nedavno kupio veliki američki tv kanal HBO, no prije toga na natječaju HRT-a film nije uspio proći.

“Njihovo priopćenje je nekorektno” 


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.