Home Hrvatska Home PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA ‘Odluka o tužbi koju je podnio Karamarko neće ni...

PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA ‘Odluka o tužbi koju je podnio Karamarko neće ni pomoći ni odmoći premijeru Plenkoviću niti ikom drugom’

20
0
Miroslav Šeparović

Na konferenciji za novinare predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je u petak izvijestio o još nekoliko novijih odluka za koje postoji poseban interes javnosti, piše Dnevnik.hr.

Šeparović je na početku presice kazao da je Ustavni sud ukinuo neke dijelove statutarnih odluka o korištenju srpskog jezika i pisma u Gradu Vukovaru, ne bi li se vijećnicima srpske nacionalne manjine osigurali jednaki uvjeti kao i vijećnicima hrvatske nacionalnosti, o čemu je Jutarnji već izvijestio jutros.

Iz Ustavnog suda obvezali su Vladu RH da u roku od godinu dana donese izmjene i dopune Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Šeparović je naglasio da pripadnicima nacionalnih manjina ne smiju zakonom biti stvorene poteškoće u uporabi njihova jezika i pisma.

– Prava pripadnika nacionalnih manjina na korištenje njihova jezika i pisma ne smiju biti ograničena raspodjelom proračunskih sredstava – kazao je Šeparović.

Kazao je i da se obveze Grada Vukovara i pisma ne mogu odgađati u nedogled. Istaknuo je i da Ustavni sud uzima u obzir specifičnu situaciju toga grada. Naložio je Gradu Vukovaru da već u listopadu postupi po donesenim zakonskim odlukama te dostavi dokaze o tome.

Uvažena Karamarkova tužba

Šeparović je potom prešao na odluku Ustavnog suda o tužbi koju je podnio Tomislav Karamarko, a o kojoj je Jutarnji također jutros pisao. Ustavni sud usvojio je ustavnu tužbu koju je podnio Karamarko te ukinuo presude upravnih sudova. U odluci Ustavnog suda ističe se da se u tom ustavnosudskom postupku ne odlučuje o tome je li podnositelj bio u sukobu interesa, to je u nadležnosti Povjerenstva i upravnih sudova.

– Sukob interesa nije korupcija niti je sprječavanje odnosno rješavanje već nastalog sukoba interesa, područje koje na bilo koji način pripada kaznenom pravu i nezakonitom postupanju općenito. To, međutim, ne znači da se u uređenom demokratskom društvu ne trebaju stvoriti pravni mehanizmi koji će opisane životne situacije djelotvorno sprječavati, ili ih, u slučaju njihova nastanka odmah djelotvorno rješavati – navedeno je u odluci Ustavnog suda.

– Zaključno, Ustavni sud ocijenio je da se upravni sudovi na ta pitanja uopće nisu očitovali, iako je riječ o važnim pravnim pitanjima, već su formalistički i nekritički prihvatili teze i zaključke Povjerenstva bez preispitivanja kakvo nalaže Zakon o upravnim sporovima u sporu pune jurisdikcije. Slijedom svega navedenog, Ustavni sud utvrdio je da je podnositelju povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje u aspektu prava na obrazloženu odluku – navedeno je u odluci.

– Laičkim riječima, predmet je vraćen upravnim sudovima, jer upravni sudovi na prigovore koje su odvjetnici Karamarka isticali nisu dobili odgovore od upravnih sudova. Dakle, upravni sudovi nisu izvršili svoju ulogu nadzora nad zakonitosti akata upravnih tijela, u konkretnom slučaju Povjerenstva. Mi nismo dirali odluku Povjerenstva, njome se nismo bavili, nju nismo propitivali, nego smo propitivali prigovore koje je podnositelj iznosio i za to nije dobio odgovo. Ova odluka neće ni pomoći ni odmoći premijeru Plenkoviću niti ikom drugom – rekao je Šeparović, a piše N1.

Podsjetimo, na sjednici 2. srpnja Ustavni sud uvažio je ustavnu tužbu Tomislava Karamarka i ukinuo presudu Visokog suda i presudu Upravnog suda. Predmet se vraća Upravnom sudu, potvrdio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u lipnju 2016. donijelo je odluku da je Karamarko, tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a, bio u sukobu interesa. Kako je navedeno, sudjelovao je u raspravama o sudskim sporovima koje je vezano za Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om te, prema Povjerenstvu, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko niz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

Karamarko se na odluku žalio na Upravnom sudu, koji je stao na stranu Povjerenstva, a potom i na Visokom upravnom sudu. Stručnjaci su prije upozoravali da bi usvajanje Karamarkove ustavne tužbe značilo da je Povjerenstvo pogriješilo jer je preširoko shvatilo svoje ovlasti, piše Dnevnik.hr.

Tužba protiv prof. Miličića

Šeparović je kasnije odgovarao i na pitanja novinara.

– Možete li komentirati tužbu protiv profesora Vjekoslava Miličića, kojeg ste tužili u kaznenom postupku i u parnici. Profesor je nepravomoćno bio osuđen u kaznenom postupku na 50.000 kuna kazne. Ne čini vam se da je taj potez oštro odudara od načela razmjernosti? – bilo je pitanje novinarke.

– Ne, smatram da predsjednik Ustavnog suda ima pravo na zaštitu. Tužio sam ga jer je krivotvorio moj doktorat. Osuđen je na novčanu kaznu i naknada štetu, ako ja dobijem išta od tog novaca donirat ću ga djeci s posebnim potrebama. Ja imam pravo na zaštitu kao i svaki drugi građanin.

Ali vi niste kao svaki drugi građanin, vi ste na moćnoj funkciji?

Nije baš tako moćna.

U redu, ali u ovoj presudi je puno važniji taj efekt na javnost koji se njom postiže.

– Ne nitko nema pravo klevetu u javnom prostoru. Da je uvaženi profesor citirao moj doktorat do kraja, ja to ne bih potezao., No, on je krivotvorio moj doktorat i izbacio svakog autora, fusnote u kojima sam citirao autore. Sad bih ja trebao dopustiti da netko blati moj dugogodišnji rad jer sam javna osoba. Kad je imao hrabrosti to napisati, onda se morao suočiti s činjenicom da ga netko može i tužiti. To je dokaz moje moći, da – ironičan je bio Šeparović.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.