Home Zdravlje Kako ‘ukrotiti’ kortizol i inzulin i riješiti se kilograma i anksioznosti

Kako ‘ukrotiti’ kortizol i inzulin i riješiti se kilograma i anksioznosti

39
0
Kako 'ukrotiti' kortizol i inzulin i riješiti se kilograma i anksioznosti


Žene svoje hormone mogu osjećati kao saveznike i partnere, a neke i kao neprijatelje. Prije svega da bi ih se držalo pod kontrolom, treba nešto znati o hormonskom sustavu. Danas postoji puno informacija o hormonima, samo treba doći do pravih.

Jako je važno balansiranje hormona kortizola, dirigenta hormonskog orkestra, objašnjava dr. med. Sanja Toljan iz Poliklinike Orlando u Zagrebu. Najčešći hormonski poremećaji današnjice nastaju kao posljedica neravnoteže kortizola, a samo neki od simptomi su:

  • želja za slatkim
  • debljanje
  • nesanica
  • manjak energije
  • umor
  • problemi s probavom
  • kožom
  • anksioznost
  • depresija

Toljan je objasnila da se kortizol može dovesti u balans tako da žena uvede određene rituale u svoj život, a to su redoviti obroci i odlazak na spavanje u 22 sata. Također je otkrila da žene koje se ujutro bude spontano i prije nego što im zazvoni budilica najvjerojatnije imaju dobar jutarnji kortizol.


Foto: Petar Glebov/PIXSELL“Umor navečer i spavanje noću, znak je da je kortizol noću pravilno uređen. Sve drugo je poremećaj. Kortizol se balansira uzimanjem adaptogenih biljaka (ginseng, sveti bosiljak, astragalus, ashwagandha i sl.) te vitaminima B skupine, omega 3 masnim kiselinama i magnezijem”, govori doktorica.
Kol-Uspr_2
Možda te zanima…Kortizol – hormon ”razarač” u tijelu!

Zdravlje
Neuravnotežen inzulin remeti rad štitnjače i jajnika

‘Drugi hormon koji najviše doprinosi hormonskoj neravnoteži naziva se inzulin, a balansira se konzumiranjem hrane niskog glikemijskog indeksa.

“Neuravnoteženi inzulin, koji nastaje unosom previše voća, slatkiša i žitarica, narušava rad ostalih hormona, pogotovo hormona štitnjače i hormona jajnika.

Posljedice koje mogu nastati od te neravnoteže su: policistični jajnici, miomi, endometrioza i slično. Put u hormonsku ravnotežu jednostavan je, dostupan i nije skup, zove se zdrava prehrana i relaksacija, nešto što nam je zadano rođenjem”, zaključila je dr.  Toljan.

Kako birati hranu prema Glikemijskom indeksu

Source link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.