Home Hrvatska Home Žudio je postati vatrogasac pa se popeo na sam vrh katedrale

Žudio je postati vatrogasac pa se popeo na sam vrh katedrale

33
0
Žudio je postati vatrogasac pa se popeo na sam vrh katedraleNakon što se na YouTubeu pojavila snimka muškarca koji padobranom skače s katedrale, prisjetili smo se, Zagrepčanima poznatijeg, Mate Katedralca. 
Starija zagrebačka legenda bio je Mato Juričić Katedralec kojeg i danas pamte u zagrebačkim vatrogasnim postrojbama. On se rodio u Štinjanu kraj Pule i završio je zanat za stolara, no njegova životna želja bila je postati vatrogascem. Zato se 1932. godine popeo na sam vrh katedrale i ondje balansirao na križu nekoliko minuta. Tad je imao 26 godina. 

Foto: Vatrogasni vjesnik

– Nekad se profesija vatrogasca povezivala sa iznimnom fizičkom spremom i gotovo akrobatskim sposobnostima. Nezaposleni Mato očajnički je htio posao i jedini način da dokaže kako mu je dorastao bio je taj nezamislivi pothvat – ispričao je zagrebački vatrogasac Siniša Jembrih.
Naravno, primili su ga u službu gdje je proveo cijeli radni vijek. Mate je dobio posao u vatrogasnoj brigadi u kojoj je proveo cijeli radni vijek – 36 godina, bez i dana bolovanja ili izbivanja s posla, postavši i Zapovjednik postaje. U svojoj karijeri gasio je mnoge poznate zagrebačke požare i spasio mnoge živote. 

Foto: Vatrogasni vjesnik

– I u stare dane on je bio vrlo gibak, pa se mogao popeti po užadi na rukama. Postoji inicijativa da u JVP Zagreb utemeljimo nagradu s njegovim imenom, a iz nekog razloga nanesena mu je velika nepravda. Naime, pojedini govore kako je on potpisavši se na zidove oštetio špilju Veternicu, a to nije istina –  zaključio je Jembrih. 
U bogatoj galeriji gradskih likova jedan je čak dobio ulicu. Riječ je Miškecu, tj. Miškecovom prolazu. 

Tema: Hrvatska


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.