[ad_1]

Gotovo skamenjena slušala je danas bivša HAC-ovka Ivana Tena Gotovac Soldić obrazloženje nepravomoćne presude suca Županijskog suda u Splitu Dinka Mešina.

Nije izustila niti slovca, nije pustila suzu, iako su joj na izlasku iz sudnice morali pomoći pravosudni policajci jer se nije činila sigurna na nogama. Kako je priznala krivnju, osuđujuća odluka bila je očekivana, bilo je samo pitanje visine kazne. A dobila je gotovo maksimalnu kaznu, “zahvaljujući” brojnim otegotnim okolnostima koje je nabrojao sudac Mešin.


Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL– Olakotne okolnosti su priznanje, kaznena neosuđivanost te činjenica da ste majka maloljetnog djeteta – rekao je sudac te nastavio s nizom otegotnih okolnosti koje su rezultirale najstrožom kaznom u povijesti hrvatskog pravosuđa za vozača koji je pijan usmrtio čovjeka. Ivana Tena Gotovac Soldić imala je nekoliko prekršajnih presuda – četiri zbog vožnje u alkoholiziranom stanju te jednu za vožnju dok joj je dozvola bila oduzeta. Sudac je otegotnim cijenio i to što se nakon naleta na pješakinju nije zaustavila već je nastavila voziti, kao i ponašanje nakon nesreće. Bivšeg je supruga, naime, pokušala nagovoriti da joj da alibi što ukazuju da je bila svjesna učinjenog.

– Otegotna je i činjenica da ste u vrijeme nesreće imali zabranu upravljanja autom. Mogli ste se barem zaustaviti, stati nakon udarca, iako niste mogli puno napraviti za pješakinju. Zato smatramo da je ova kazna primjerena. Također, kako ovo nije izolirani slučaj da vozite pod utjecajem alkohola, bilo kakva kraća zabrana upravljanja od doživotne ne bi imala svrhu – kazao je između ostalog u obrazloženju predsjednik sudskog vijeća.
SPLIT: PIJANA PREGAZILA STUDENTICU


Dobila deset godina: Do kraja života neće smjeti voziti auto!


Oslobođena je pak po drugoj točki optužnice, onoj za nepružanje pomoći unesrećenoj. Djevojka je preminula pet minuta nakon udara, što je utvrdio sudski vještak, tako ni pijana vozačica nije mogla pomoći, sve da je i stala. Gotovac Soldić je 23. listopada 2018. oko 21. 20 sati vozila Audi A 3 Poljičkom prema središtu Splita s 1,01 promila dok joj je bila izrečena zabrana upravljanja vozilom B kategorije. Prošla je kroz crveno i na ‘zebri’ udarila Mariju Ćorić.

Današnja presuda najstroža je ikada izrečena vozaču koji je nekoga usmrtio. Jozo Šakić, bivši zatvorski cimer Ive Sanadera, dobio je sedam godina i 10 mjeseci jer je 2011. pijan usmrtio curicu (11).

Istu kaznu dobio je i Miljenko Stričak koji je 2006. u tunelu Ledenik kamionom usmrtio četiri ljudi.


Foto: Filip Brala/PIXSELLHrvoje Žužić osuđen je na pet godina jer je vozeći pijan udario u drugi auto i usmrtio djevojku.


Foto: Petar Glebov/Pixsell, Davor Puklavec/PixsellNikola Kovačević dobio je šest godina jer je 2016. pijan na Kvatrenikovu trgu u Zagrebu usmrtio dvoje ljudi.


Foto: Dalibor Urukalo/PIXSELL [ad_2]

Source link