[ad_1]

Koliko vam se puta dogodilo da vaša netom oprana odjeća ima ustajali i težak miris, kao da je stajala na kiši danima? Nemojte se zavaravati da će sušenjem miris nestati – možda ga više nećete osjećati tako intenzivno, no čim se roba na vama malo zagrije ili smoči, nepoželjan miris će se vratiti i požalit ćete da niste obukli ipak nešto drugo.

No, ne očajavajte, postoji rješenje kako ukloniti bakterije koje su se na odjeći razmnožile prije sušenja, a razloga je za to više.

1. Oprana odjeća je predugo stajala u perilici

Jedna od posljedica ljetnih vrućina je brzo razmnožavanje bakterija, koje vole tamna i topla mjesta poput perilice rublja.Preduhitrite ih i odjeću što prije prostrite.

2. Pogrešno ste dozirali deterdžent

Nije dobro ni kad ga je previše ni kad ga je premalo. Pridržavajte se uputstava, a ako želite biti potpuno sigurni da ga dovoljno stavljate, koristite deterdžent u kapsulama.

3. Vaša perilica rublja je prljava!

Premda vam možda nije jasno kako se uz sav taj deterdžent u perilici rublja može nakupiti prljavština, to se ipak događa. Odvrtite jedan ciklus bez odjeće i potom dobro pregledajte sve kutove i temeljito obrišite gumu na vratima perilice.

Obratite pažnju i na pretinac za doziranje sredstva za pranje. Ako primijetite naslage omekšivača i deterdženta potrebno ga je očistiti i oprati u toploj vodi.

A što s odjećom koja je uhvatila neželjeni miris?

Vratite ju u perilicu, u pretinac za sredstva za pranje dodajte šalicu alkoholnog octa ili sode bikarbone i operite odjeću kao i obično. Ovaj trik ‘pali’ na svim temperaturama, a možete ga koristiti i ‘za svaki slučaj’, kad perete neki komad odjeće koji se teže suši ili zahtijeva nježnije centrifugiranje.

Kako očistiti perilicu rublja saznajte ovdje!

Foto: iStock, House Beautiful

[ad_2]