Klubovi iz ABA lige od sezone 2020./2021. neće imati do garantirano mjesto u Euroligi! Odlučeno je to nakon sastanka dioničara tvrtke “ECA” (Euroleague Commercial Assets) koja je vlasnik Eurolige. 

Za dvije sezone će u najjačem europskom klupskom natjecanju i dalje biti 18 momčadi, ali se ukidaju mjesta prvacima ABA lige, VTB lige, Španjolske i Njemačke. Umjesto toga, dijelit će se tri pozivnice, a jedno će mjesto dobiti finalist Eurokupa.

To znači da prvak ABA lige neće sa stopostotnom sigurnošću moći računati na mjesto u najelitnijem košarkaškom natjecanju u Europi, nego će morati čekati na posebnu pozivnicu. 
DVOZNAMENKAST


Luka Šamanić odigrao najbolju utakmicu od kada je u NBA-u


Euroliga će u sezoni 2020./21. biti sastavljena na sljedeći način: 

– 11 “A” licencija: Real, Barcelona, Baskonia, Fenerbahče, Anadolu Efes, Panathinaikos, Olympiacos, CSKA, Maccabi, Žalgiris, Armani

– Dva dvogodišnja “wild carda” (pozivnice): Bayern, Asvel

– Tri jednogodišnja “wild carda”

– Dva kluba iz Eurokupa: prvak i drugoplasirana momčad

U priopćenju iz Münchena navedeno je da će prvak ABA lige imati prioritet prilikom dodjele specijalnih pozivnica, ali pitanje je može li se tome vjerovati budući da je do jučer u razgovorima bilo garantirano da će prvak ABA lige zasigurno imati svoje mjesto među elitom. 

– I u novom sustavu, ABA liga je dobila čvrstu garanciju da će i kroz  raspodjelu tri specijalne pozivnice imati mjesto u Euroligi – uvjeren je potpredsjednik ABA lige Domagoj Čavlović poslije sastanka u Njemačkoj.
ISPOD OBRUČA:


Nekad i danas: Ulični hakl, igra zbog koje smo doslovno krvarili


Sigurno je da ovakva odluka odgovara klubovima koji nastupaju u Eurokupu. Stoga bi, od jeseni, drugo najznačajnije europsko klupsko natjecanje u košarci moglo postati puno zanimljivije za gledatelje, ali i konkurentnije među klubovima. 

Odlučeno je i da se ukine limit maksimalnog broja klubova iz jedne zemlje, kao i da klubovi koji dolaze iz Eurokupa imaju šansu ostati u Euroligi još jednu sezonu. Naime, bolje plasirani klub od dva koja dolaze iz Eurokupa igrat će još jednu sezonu u Euroligi pod uvjetom da je izborio plasman u play-off. Ukoliko se to dogodi, u toj sezoni će samo prvak Eurokupa izboriti plasman u Euroligu.

Source link