[ad_1]

Derbi između Manchester Uniteda i Liverpoola jedan je od najvećih u svijetu obzirom na njihovo veliko rivalstvo, no navijači su posebna priča. To traje više od 100 godina, a prva utakmica je odigrana davne 1903. godine. 

Kada je Manchester United u eri Alexa Fergusona osvajao Premier lige kao na traci, u Liverpoolu je vladala velika suša s trofejima, a na osvajanje domaćeg prvenstva čekaju već 27 godina. Navijači Uniteda likovali su, izrugivali svoje rivale iz Liverpoola i uživali u uspjehu. No situacija je danas bitno drugačija. United ne zna za veliki trofej od 2013. godine dok su Redsi prošle sezone osvojili Ligu prvaka i to žestoko proslavili. 

Od tada se situacija okrenula je navijači Liverpoola na dnevnoj bazi često znaju bocnuti rivale iz Manchestera, i to čak i u dalekoj Australiji. Naime, igrači Uniteda otišli su na pripreme u Australiju za novu sezonu, a dok su trenirali na stadionu pred 12.000 ljudi, iznad Pertha pojavilo se maleno iznenađenje za igrače. Iznad igrališta je kružio avion koji je vukao transparent na kojem je pisalo: ‘Liverpool, šesterostruki prvak Europe’.
A banner carried by the plane that reads: "Liverpool: 6x European champions" is spotted over the WACA stadium, during the Manchester United training in Perth | Autor: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELLLiverpool je osvojio Ligu prvaka šest puta, dok je United tri puta. Ovaj transparent sigurno nije najbolje sjeo igračima Olea Gunnara Solskjaera koji su možda i izgubili volju za životom nakon poruke. No mogu biti ipak nešto sretniji jer su uspješniji po trofejima. Imaju ih ukupno 66 dok je Liverpool na 61 komadu.

 [ad_2]

Source link