[ad_1]

Američki predsjednik Donald Trump čestitao je američkim nogometašicama na osvojenom naslovu svjetskih prvakinja pozvavši ih u Bijelu kuću, samo nekoliko dana nakon verbalnog sukoba s najboljom igračicom World Cupa u Francuskoj.

“Čestitam djevojkama na osvojenom naslovu, bila je to velika i uzbudljiva igra. Amerika je ponosna na sve vas,” objavio je Trump.

 

Međutim, kapetanica američke reprezentacije Megan Rapinoe je i prije početka SP-a najavila kako neće otići u Bijelu kuću dok u njoj stoluje Donald Trump jer su njegovi stavovi, ali i potezi administracije štetni za niz društvenih manjina, uključujući i LGBT zajednicu.

“Megan bi prvo trebala pobijediti prije nego što počne razgovarati,” poručio je tada američki predsjednik.

Amerikanke ne samo da su pobijedile osvojivši četvrti naslov svjetskih prvakinja, nego je Rapinoe dobila Zlatnu loptu za najbolju igračicu prvenstva, te Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac.

Bivši američki predsjednici Barack Obama i Bill Clinton također su tvitali svoje čestitke, zajedno s brojnim drugim političarima, sportašima i slavnim osobama.

Ranije ove godine, na Međunarodni dan žena, ženska reprezentacija je podnijela tužbu za diskriminaciju protiv Američkog nogometnog saveza (USSF). Američke nogometašice su upozorile kako imaju 40 posto manje plaće od muških kolega, iako imaju znatno bolje rezultate od njih. I to unatoč činjenici da zarađuju desetke milijun dolara više prihoda.

Po podacima Wall Street Journala, posljednja tri revizorska izvještaja o financijama USSF-a pokazuju da je ženska reprezentacija zaradila više od svojih muških kolega. Nogometašice su u razdoblju od 2016. do 2018. godine imale 51 milijun dolara prihoda, uglavnom od prodaje ulaznica. U istom razdoblju nogometaši su zaradili milijun dolara manje.[ad_2]