Ova vrsta salate vrlo je popularna u SAD-u, a kupiti se može i u našim trgovinama. Vrlo je hrskava i navodno može dulje stajati u hladnjaku od drugih vrsti zelenih salata. Iako ima manje hranjivih tvari od salata kakve češće jedemo u našim krajevima, i Iceberg ima svojih prednosti za zdravlje.

POMAŽE I KOD RAKA

Povremeno gladovanje obnavlja stanice, štiti od mnogih bolesti

1. Jača imunitet
Ova salata dobra je za imunitet jer sadrži magnezij, mangan, željezo, kalij, kalcij i fosfor. Ovi minerali smanjuju štetni utjecaj slobodnih radikala u tijelu te štite od virusnih infekcija i sličnih bolesti tako što jačaju imunitet.
2. Bogata vlaknima
Dobra je za sve koji pokušavaju izgubiti višak kilograma jer ima relativno visok udio vlakana. Namirnice koje su bogate vlaknima pomažu da se osjećamo sito i s manjom količinom hrane, a osim toga, ubrzavaju metabolizam. Uz sve to, salata ima malo kalorija.

HEALTHY ICEBERG LETTUCE AVAILABLE ON PRE-ORDER. Best for •BURGERS, SALADS,PASTA•#healthyfood#happygreens_exotic#
Objavljuje Novelty Super Market u Četvrtak, 28. ožujka 2019.

3. Dobra za trudnice
Ova salata je dobar izvor folne kiseline, a unos takve hrane trudnicama pomaže u zdravom razvoju ploda te smanjivanju šanse od razvoja raznih nedostataka kao što su kao što su anencefalija i spina bifida.
4. Za zgrušavanje krvi
Iceberg salata može pomoći u pravilnom zgrušavanju krvi jer sadrži vitamin K koji pomaže stvaranju proteina potrebnih za krv. 

Objavljuje ไม้ดอกออนไลน์ จำหน่ายเมล็ดพันธุ์พืชผักดอกไม้แปลกหายากจากทั่วโลก u Utorak, 15. kolovoza 2017.

5. Puna je vitamina
Iako ta količina nije velika kao u drugim vrstama salate, i Iceberg ima vitamine i minerale dobre za zdravlje. Tu su vitamin A, snažan antioksidans važan za održavanje zdravlja očiju. Sadrži i vitamin C, također antioksidans koji jača imunološki sustav. Tu je u već spomenuti vitamin K koji zajedno s kalcijem i vitaminom C potiče zgrušavanje krvi i pomaže u sprječavanju prijeloma kostiju.
Ima i kalcija koji je važan za zdravlje kostiju i zuba, a pomaže i u održavanju funkcije živaca i mišića . Tu je i folna kiselina (vitamin B), vrlo bitan nutrijent za trudnice. Iceberg salata sadrži i kalij čija funkcija u tijelu je pomoć u snižavanju krvnog tlaka i neutraliziranje učinka soli u vašoj prehrani, prenosi 1mhealthtips.com.

Foto: Dreamstime

Nutricionistica Olja Martinić o prednostima jedenja salate
– Danas se salate vrlo često konzumiraju i kao samostalno jelo, posebno pri redukcijskim i detoksikacijskim dijetama. Salatu možete jesti uz svaki obrok tj. ručak i večeru ili pak kao obrok za sebe. Ljeti je veća porcija salate savršen obrok nutritivno bogat, a hladi i okrepljuje. Po svome sastavu povrće ima vrlo visok postotak vode te ne treba zanemariti i ovaj način rehidriranja organizma. To je dragocjena voda u kojoj je otopljena poželjna i korisna količina minerala i vitamina – objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

HRVATSKA NUTRICIONISTICA

Oljina mini dijeta: Za gubitak kila i lijepu brončanu boju kože

Kaže da pažnju treba obratiti i na dobrobiti octa kojime začinjavamo salatu.
– Ocat čini salatu probavljivijom i doprinosi poboljšanju apetita te usporava rast mikroorganizama. Ujedno sadrži kalij, natrij, magnezij, sumpor te brojne elemente u tragovima. Za sve one kojima i najmanja količina octa može stvarati poteškoće zbog povećanja želučane kiseline, predlaže se začiniti salatu sa dresingom od limunovog soka – dodala je.