Home Zdravlje Nova istraživanja tvrde da mačke oponašaju osobnost svojih vlasnika

Nova istraživanja tvrde da mačke oponašaju osobnost svojih vlasnika

23
0
Nova istraživanja tvrde da mačke oponašaju osobnost svojih vlasnika


Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Plos One mačke oponašaju osobine svojih vlasnika. Posebice karakteristike poput savjesnosti, ekstrovertiranosti ili emocionalne stabilnosti.

Istražujući više od 3000 vlasnika mačaka, istraživači su postavili niz pitanja u kojima su proučavali osobine ličnosti sudionika modelom “Velikih pet dimenzija ličnosti”. Ovaj psihološki model usredotočuje se na vezu između jezika i vokabulara i dokaza o pet dimenzija ličnosti: ekstrovertiranost, suglasnost, ugodna narav, savjesnost i neurotičnost

Studija je došla do zaključka da se određene osobine koje su se pojavljivale kod vlasnika također uočavaju i kod njihovih mačaka. Primjerice, vlasnici koji su ocijenili viši stupanj neurotičnosti, imali su mačke koje su pokazivale slične promjene u ponašanju, dok su vlasnici koji su ocijenjeni kao ekstrovertirani imali mačke koje su također uživale biti vani i družile se sa drugim životinjama. Ova studija nadovezuje se na prethodne studije o tome kako stilovi roditeljstva mogu utjecati na osobnost djeteta. 

via GIPHY

Mnogi vlasnici smatraju svoje kućne ljubimce članovima obitelji, stvaraju bliske veze s njima”, rekla je za Telegraph koautorica istraživanja o dobrobiti životinja Lauren Finka sa Sveučilišta Nottingham Trent, dodajući: “Stoga je vrlo moguće da na kućne ljubimce može utjecati način na koji smo u interakciji s njima i naša osobnost.Možda te zanima…Kućne mačke znaju svoje ime, sada je znanstveno dokazano

Eko
Međutim, Finka primjećuje da još uvijek treba provesti mnoga istraživanja o ovom odnosu te u kojoj mjeri osobine i navike vlasnika mačka utječu na dobrobit i ponašanje njihovih mačaka. 

Mačke su za nas ljekovite: 4 razloga zašto je dobro imati mačku kao prijatelja

Source link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.