Home Hrvatska Home Kuščević je POS-ove stanove pogurao svom šogoru i kolegi

Kuščević je POS-ove stanove pogurao svom šogoru i kolegi

35
0
Kuščević je POS-ove stanove pogurao svom šogoru i kolegi


Bez mladih nema niti budućnosti i zato je briga o mladima naša prioritetna zadaća. Tako je prije više od deset godina govorio Lovro Kuščević, tada HDZ-ov načelnik Nerežišća, najavivši gradnju stanova prema programu POS-a (Poticana stanogradnja).

Investicija u 11 stanova ukupno je bila vrijedna 5,5 miijuna kuna, a cijelu investiciju, na traženje načelnika, vodio je državni APN. Tri POS-ove zgrade niknulr su nekih 20 metara od vile Lovre Kuščevića u Nerežišćima, točno prekoputa bazena.
OBJAVLJUJEMO DOKUMENTE


Kuščević je sam od svoje firme otkupio prostor za milijun kuna


Ali pet stanova u njima niti danas nije prodano unatoč cijeni malo višoj od 1000 eura za četvorni metar. Od ovih šest kupljenih samo je troje kojima su ti stanovi originalno i bili namijenjeni. A ostala tri?

Vlasnik jednog je tvrtka koja se zove Dalmatinske vile, a bavi se iznajmljivanjem nekretnina. Vlasnik drugog je aktualni načelnik općine Nerežišća Svemir Obilinović (HDZ), koji ga tijekom ljeta iznajmljuje turistima, a vlasnik trećeg stana je Ivica Žuvić, šogor Lovre Kuščevića.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Ključevi stanova u ovoj zgradi razdijeljeni su 2010., u vrijeme vladavine tadašnjeg načelnika općine Lovre Kuščevića.

Cijeli projekt gradnje ove zgrade radio je, inače, Jerko Rošin, bliski prijatelj tadašnjeg premijera Ive Sanadera.

– To je bila loša investicija – kažu danas neslužbeno u APN-u.


Foto: 24sata/24sataDržava muku muči prodati ostale stanove, pa je dva iznajmila. Odgovorili su nam i da ih je trebala otkupiti općina Nerežišća, ali to obećanje nisu ispunili.

Društveno poticana stanogradnja služi da građani jeftinije dođu do stanova, a ne da ih iznajmljuju, pa je Sabor upravo jučer izglasao izmjene zakona koje će onemogućiti takvu rabotu. Tvrtka Dalmatinske vile svoj stan, prema informacijama susjeda, iznajmljuje za oko 2200 kuna mjesečno. Kad smo nazvali provjeriti tu informaciju, rekli su da stan prodaju i da možemo predati ponudu. Načelnik Obilinović za svoj stan u špici sezone traži 3625 kuna tjedno. Kuščevićev šogor Ivica Žuvić u svom stanu živi, listu kojom je odobrena kupnja i njemu je odobrio upravo Kuščević, koji mu je ujedno bio jamac za kredit jer Žuvić i nije bio kreditno sposoban. Ali ove godine je otkriveno da baš taj Žuvić vlasnik vikendice u uvali Grška u kojoj se ministar odmara.Ministar negira da je on vlasnik te predivne kućice u mirnoj uvali u kojoj nekad nije bila dozvoljena gradnja.
IZVOR IZ HDZ-A:


‘Plenković brani Kuščevića jer mu je lojalan, neće ga maknuti’


Zanimljiva je i priča s tvrtkom Dalmatinske vile. Njoj je stan u POS-ovoj zgradi prepustio svojim potpisom ugovora Lovro Kuščević u ime općine. Općina je dobila jedan stan u zgradi. Ali zašto ju je dala toj tvrtki?

Današnji načelnik općine, već spomenuti Svemir Obilinović, objašnjava da je od te tvrtke u vlasništvu Britanca Michaela Krempelsa općina preuzela dio zemlje za zgrade POS-a. Drugi dio je bio državni.

– U pregovorima se došlo do toga da se u zamjenu za dvije čestice zgrade njima ponudi stan od 40 kvadrata u ‘rohbau’. U programu POS-a nije bilo stana manjeg od otprilike 47 kvadrata, Nakon što je bila omogućena useljivost, oni su platili razliku od tih sedam kvadrata. Platili su cijenu i razliku po kvadratu u odnosu na ‘rohbau’. To je potpisao tadašnji načelnik – kaže Obilinović misleći na Lovru Kuščevića.On negira da su Dalmatinske vile unaprijed znale na kojem zemljištu će biti POS pa su ga ranije kupile. Kaže da su na zemljištu i bile neke ruševine. Ministar Kuščević je za sve u vezi s tim projektom poručio da se obratimo općini i Obilinoviću.

Sadašnji čelnik Nerežišća ne vidi baš ništa sporno u tome što stan od 72 kvadrata koji je dobio za 1017 eura po kvadratu iznajmljuje jer kaže da to nije niti zakonom zabranjeno, ali mu sezona još nije počela.

Pitamo ga i kako to da je Žuvić kao samac dobio stan.

– Meni se čini da je i samac obitelj. Gospodin Žuvić je na temelju toga što je samac dobio jedan bod po osnovi broja članova domaćinstva – kaže nam HDZ-ov načelnik.

Objašnjava i da je na početku gradnje stanova bila lista od 30-ak zainteresiranih, ali kad je trebalo dostaviti dokumentaciju, većina je odlučila ne kupiti stanove osim njih četvero. Obilinović kaže i da je isprva sedam stanova bilo prazno, još dva su uspjeli prodati na drugom natječaju, a pet se pokušava iznajmiti

 
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.