Home viral Gdje je bio ’23.? Na cesti! Kod Otočca spasili pravog ljepotana

Gdje je bio ’23.? Na cesti! Kod Otočca spasili pravog ljepotana

38
0
Gdje je bio '23.? Na cesti! Kod Otočca spasili pravog ljepotana


Točno u podne u srijedu počela je i više od pola sata trajala akcija izvlačenja automobila Oakland True Blue Six, koji je 78 godina bio parkiran u staji u Otočcu.

U srce Like došlo je deset ljudi iz Krapine, a doveo ih je Antun Presečki, koji je auto odveo u Muzej oldtajmera “Presečki”. U Krapini će ga očistiti i izložiti s ostalim eksponatima neprocjenjive vrijednosti.

POGLEDAJTE VIDEO

Automobil je proizveden u SAD-u 1923., a prvi i posljednji vlasnik u Hrvatskoj, ljekarnik iz Otočca Franjo Častek, kupio ga je u Zagrebu 1925. Europu su ga dovezli brodom.

Krovna cerada do danas mu je ostala u besprijekornom stanju jer je cijelo vrijeme njegova stajanja u zatvorenom bila spuštena.

– Izvlačenje je bilo zahtjevno budući da je ta staja bila zatrpana i vrata su bila nepristupačna, te smo prvo krenuli u rušenje jednog njenog dijela, a kasnije smo ga nas deset na ruke nekako uspjeli izgurati – kaže nam Antun Presečki, predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza.


Foto: Marko Dimic/PIXSELLFranjo Častek vozio ga je od 1929. do 1941., kad je stradao u Drugom svjetskom ratu, a dotad je auto prešao oko 100.000 kilometara, odnosno 75.000 milja, kako stoji zabilježeno.

Posljednji put registriran je 1940. i ta mu je godina, uz slovo H, koje označava Hrvatsku, na njegovoj registracijskoj pločici. Nakon Častekove smrti njegova ga je supruga spasila od krađe tako da je izvadila i sakrila bateriju automobila.


Foto: Marko Dimic/PIXSELLNikad nije rastavljan, na njemu su skoro svi dijelovi, nedostaju samo dio stražnje klupe, plastika na stražnjemu svjetlu i termometar na čepu hladnjaka. Osim toga, motor se pokreće kurblom. U trenutku proizvodnje koštao je oko 1300 dolara. U Americi je ovaj auto spadao u srednju klasu, ali budući da je Europa tad bila mnogo siromašnija, bio je prestiž imati ga.

U Otočcu su tad bila samo dva automobila, jedan od njih Fordov Model T, a u cijeloj Lici njih ukupno pet. Oakland True Blue Six iz 1924. bio je udobna limuzina, a reklamiran je kao sportski automobil koji omogućava velike brzine i elegantan bijeg.


Foto: Marko Dimic/PIXSELLKarakterizirali su ga snažan šesterocilindrični motor, diskovi na svim kotačima i unutrašnjost obložena španjolskom kožom.

Ukupno je proizvedeno 33.500 primjeraka.

– O ovom automobilu postoje mnoge legende i za njega se u oldtimerskim krugovima zna dugo. Ova marka bila je rađena u sklopu korporacije General Motors. Cjenovno je bio pozicioniran iznad Chevroleta, a ispod Oldsmobilea – kaže Dino Milić Jakovlić, povjesničar automobilizma.


Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELLSource link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.