[ad_1]

Sve ovo radimo jer volimo košarku. Stvaramo. Pratit ćete jednu pionirsku, novu, avangardnu djelatnost. Po prvi puta u Europi dva profesionalna kluba spajaju se preko granice. To nitko u Europi nije napravio. Neizmjerno sam ponosan i uzbuđen, rekao je čelni čovjek hrvatskog doprvaka Cedevite Emil Tedeschi nedavno na povijesnom sastanku u Ljubljani.

Naime, KK Cedevita i slovenska Olimpija na putu su da postanu jedan klub, ali pred njima je još hrpa birokracije i razgovora sa Savezima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Zašto je Cedevita odlučila napustiti Zagreb? Na stranu ovi avangardni motivi, činjenica je da ‘vitamini’ unatoč sjajnim rezultatima, prije svega u domaćem prvenstvu, nisu prodrli u srca navijača. Nazivalo ih se plastičnima i umjetnima… Ipak, kroz godine postojanja Cedevita je ipak postala prepoznatljiva po nečemu.

Koja vam je prva asocijacija na Cedevitine domaće utakmice? Pa, dakako, navijačice! Popularne Cedevitasice su srasle s klubom, a djevojke su atraktivnim plesnim izvedbama, ali i izgledom mamile uzdahe na tribinama.

Pogledajte fotogaleriju:Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zagreb: KK Cedevita i KK Zadar u 13. kolu ABA lige 29.12.2018. , Zagreb – KC Drazen Petrovic, kosarkaska utakmica ABA lige, 13. kolo, KK Cedevita – KK Zadar. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Odgovor na pitanje što će sada biti s njima ako se sjedište kluba preseli u Ljubljanu potražili smo u drugom paviljonu zagrebačkog Velesajma gdje Cedevita ima veliki kompleks dvorana kakvog se ne bi posramili ni najveći europski klubovi. Vrijedne djevojke treniraju i u tim zagušljivim uvjetima, iako smo već dobrano zagazili u šesti mjesec, a vrućine su nesnosne.

Uz klub od samih početaka

– Idemo cure, presvucite se, zagrijte se i ajmo’ trenirati – kazala je voditeljica Cedevitasica Jelena Peles (29) koja je uz klub od samih početaka, prvo kao plesačica, potom je dogurala do statusa kapetanice, a danas je ‘šefica’.

Čak 12 godina cure su neizostavan dio utakmica zagrebačkog kluba, a zbog spomenutog spajanja klubova postoji mogućnost da Cedevitasice odu u ropotarnicu povijesti.

– Još ni same ne znamo što će biti. Pred klubovima je puno administrativnog posla, to spajanje mora proći brojne skupštine, ali da… Postoji mogućnost gašenja naše navijačke skupine – kazala nam je voditeljica Jelena.


Foto: Jurica Galoic/PIXSELLU Olimpiji su godinama parketima vladale superatraktivne Zmajčice koji su se povukle, a danas slovenske navijače uveseljavaju Green Ladies.

Postoji li mogućnost spajanja Cedevitasica i dama u zelenom, kao u slučaju košarkaških klubova?

– Teško. Mi ovdje treniramo barem tri puta tjedno po dva sata. Ne znam kako bi se uigrale s njima ako bi bile odvojene, ipak sve imamo različite plesne podloge. Realnija je mogućnost da mi dolazimo u Ljubljanu navijati na nekim jačim utakmicama, a možda i ovdje na utakmicama Cedevita Juniora u domaćem prvenstvu – objasnila je ljupka voditeljica Jelena.


Foto: Jurica Galoic/PIXSELLJeste li najbolje navijačice na regionalnoj sceni?

– Teško mi je reći, ali definitivno smo najvjernije. Mi smo srasle s klubom, dok ostali klubovi za svoje utakmice unajmljuju pripadnice lokalnih plesnih klubova. To rade Zvezda, Olimpija… Bile su tu Cibonete, ali nema ih već nekoliko godina.

Ima i među navijačkim skupinama transfera…

– Iz splitskih Spalatina došle su nam dvije cure, imamo i djevojku iz Pule… Sve smo studentice, a većina cura je iz Zagreba – priča nam Jelena.

Kako se financirate?

– Ovo je studentski posao pa sve radimo na studentski ugovor. Nešto prihoda skupimo i po gažama diljem Hrvatske. Plešemo na velikim događajima, sportskim natjecanjima. Evo baš za vikend idemo u Lipik na Fibin 3 na 3 turnir.

– S Cedevitom smo bile u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj i Španjolskoj. U Moskvi smo 2013. izabrane u Top 4 europska cheer tima.


Foto: Jurica Galoic/PIXSELLJelena je nekoliko godina bila kapetanica, a sada je red došao na mlađe cure. Nina Draženović je kapetanica zadnje dvije godine. 

– Kapetanica se izabire kao i u drugim sportskim kolektivima. Bitna je vještina, ali još su važnije liderske sposobnosti.

Koliko se često mijenja roster plesačica?

– Trenutno nas je 12. Svake godine krajem osmog mjeseca imamo audiciju gdje nam cure pokažu što znaju. Mijenja se roster kao i u košarci. Dolaze nove, neke odu iz Hrvatske, to je danas trend – kroz smijeh će Jelena pa nešto ozbiljnije dodaje:

– Odmah vidim tko je za ovo, a tko nije. Već nakon mjesec dana situacija se raščisti, a ostaju one najbolje. Bitno je da su cure punoljetne jer su točke atraktivne, a gornja granica je do 27,28 godina.

Koja je razlika između američkog cheerleadinga ‘iz filmova’ i ovog vašeg?

– U američkim filmovima gledamo školske i colleague cheerleadersice, a nama su uzor ipak NBA cheerleadersice pa njegujemo taj profesionalni cheeer, a ne natjecateljski.

Je li bilo gafova?

– Bilo je padova preko lopti, padova na glavu prilikom ‘stuntova’… Često se uz naše zanimanje veže stereotip da smo glupe, a kad se dogodi takav neki gaf nama je to upravo zbog tog razloga – simpatično. Uh, bilo je tu svega. Cure su znale doći na probu prije utakmice u Dom sportova, a mi igramo utakmicu u Ciboni – rekla je Jelena kroz smijeh pa dodala da one najbolje anegdote ipak nisu vezane za parket, ali nisu ni za javnost.

I dok smo uživali u razgovoru ugodnom djevojke su svoj naporni trening privele kraju.

Cure, tko vam je najzgodniji igrač Cedevite?

Pa… Banić? On je nedavno došao. Zgodan je i Amerikanac Cobbs – kazale su nam prekrasne cure kroz smijeh.

Bodre li vas nekad igrači Cedevite?

– Prate nas, cijene to što radimo, ali svatko radi svoj posao. Uvažavamo se na profesionalnoj razini – rekla je voditeljica Jelena pa dodala:

– Moram reći da je Amerikanac Jacob Pullen htio zaprositi našu Luce – priznala je voditeljica, a cure su prasnule u smijeh.


Foto: Jurica Galoic/PIXSELLAtmosfera među djevojkama je zbilja obiteljska, često izlaze i druže se i izvan treninga. Teško će im pasti ako ih ugase. Kroz sve ove godine Cedevita je postala važan dio njihovih života…

Postava Cedevitasica

 • Nina Draženović (kapetanica)
 • Ingrid Samardžija
 • Natalija Cvjetković
 • Ivana Lekić
 • Petra Vidaković
 • Noelle Benčić
 • Lucija Serdar
 • Paula Šuman
 • Laura Bilandžić
 • Danijela Bilandžić
 • Maša Serdarević
 • Ivana Martinec
 • Jelena Peles (voditeljica)[ad_2]