[ad_1]

Cibona je napravila veliku senzaciju, pa poslije šest sušnih godina postala prvak Hrvatske. Zagrepčani su na dojmljiv način stigli do nove, 19. titule u povijesti Hrvatske, favoriziranu Cedevitu su “pomeli” 4-0. A zanimljivo, Cibona je do novog naslova stigla na krilima bivših igrača Cedevite, Damira Markote, Roke Rogića, Filipa Bundovića, Ivana Novačića, Frana Pilepića.

Cedevita je ove sezone jako lutala, sportska politika kluba je bila potpuno promašena. Još u listopadu je zbog niza loših rezultata, ali i dovođenja velikog broja stranaca sumnjive kvalitete otkaz dobio sportski direktor Matej Mamić. Vitamini su u sezonu ušli sa španjolskim trenerom Sitom Alonsom, koji je potjeran poslije samo tri mjeseca. Sito Alonso imao je dvogodišnji ugovor od 250 tisuća eura po sezoni, pa je Cedevita već tu (na sporazumnom raskidu ugovora) izgubila velik novac.
Split: KK Cedevita i KK Cibona u finalnoj utakmici Kupa Krešimira Ćosića | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELLCedevita je u sezonu ušla s čak osam stranaca, tu su na startu bili Amerikanci Josh Magette, James Bell, Justin Cobbs, Elgin Cook, pa Brazilci Augusto Lima i Vitor Benite, Španjolac Pablo Aguilar, pa i poznati nam Andrija Stipanović (BiH). Velik broj stranaca (Magette, Bell, Augusto Lima, Benite…) već je do Nove godine napustio klub, a u momčad su stigli Jacob Pullen i Edo Murić. Deset stranaca u jednoj sezoni financijski si ne mogu dopustiti niti najveći europski klubovi, to sve naravno skupo košta.

A velika je razlika i u platežnoj moći dva zagrebačka kluba. Cedevita je svoje glavne zvijezde (Pullen) spremna platiti i do 300 tisuća eura godišnje, gotovo da u klubu i nema košarkaša koji na mjesečnoj bazi ne zarađuje 5000 eura. U Ciboni je to puno drugačije, većina ih igra za puno manji novac (otprilike 2000 eura mjesečno), Vukovi su i dalje u fazi ozbiljne štednje.
Zagreb: Druga utakmica polufinala HT Premijer lige: KK Cedevita - KK Zadar | Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELLAko ćemo o novcima detaljnije, prosječna plaća Cedevitinih igrača vrti se oko 13-14 tisuća eura mjesečno, u Ciboni je prosjek između tri i četiri tisuće eura mjesečno. Ali, presudna stvar u cijeloj priči nije novac, već – igrači. Njihov trud, angažman, volja i htijenje. Cibona se u ovoj finalnoj seriji pokazala pravom momčadi, Cedevita tek skupinom individualaca. Njihova je politika uspješno funkcionirala posljednjih sezona, osvojeno je pet uzastopnih naslova prvaka, sedam kupova Krešimira Ćosića, dva superkupa, pa i ABA Superkup. No, ovu će sezonu na Velesajmu brzo zaboraviti…

 [ad_2]