[ad_1]

Ministar obrane čestitao je svim pripadnicama i pripadnicima HV-a 28. godišnjicu Hrvatske vojske te istaknuo da se danas obilježava i 10. godišnjica članstva Hrvatske u NATO-u.

Ministar obrane Damir Krstičević u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”  prisjetio se prvog postrojavanja vojske na stadionu u Kranjčevićevoj ulici. 

– Hrvatska vojska je stvorena u Domovinskom ratu, a nije naslijeđena kao neke druge vojske iz drugih država. Kruna Domovinskog rata su akcije Bljesak i Oluja – kazao je.
Zagreb: Potpisivanje ugovora o nabavi vojne opreme u MORH-u | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELLIstaknuo je da je Hrvatska vojska uvijek bila moćna, respektabilna, poštovana. Naš narod voli Hrvatsku vojsku. 

– Ova Vlada učinila je sve za vojsku – od povećanja proračuna, do boljeg standarda naših vojnika, dočasnika i časnika. Mislim da smo zajedno obnovili Hrvatsku vojsku, vratili smo joj sjaj iz Domovinskog rata, vratili smo dostojanstvo hrvatskim vojnicima i mislim da smo jamac mira i sigurnosti u Republici Hrvatskoj te da smo spremni odgovoriti na sve sigurnosne izazove – rekao je.

‘Naša zadaća razvoj i modernizacija Hrvatske vojske’

Ministar se osvrnuo i na jučerašnje napetosti na sjeveru Kosova i izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao kako Srbija neće dopustiti novu ‘Oluju’. Krstičević je rekao kako je jasno da živimo u nestabilnom okruženju.

Zato je, naglasio je, naša zadaća razvoj i modernizacija Hrvatske vojske. 

– Vidim da neki spominju “Oluju”. Svakome će se dogoditi “Oluja” tko se usudi napraviti nešto loše protiv Hrvatske. Prema tome, snažni smo, jaki i spremni odgovoriti na sve izazove, naglasio je. 
Slunj: Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana je vojna vježba Velebit 18 | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELLFokus ove Vlade, objasnio je Krstičević, bio je u dizanju ‘obrambenog proračuna’ jer je on proteklih sedam godina bio u padu. 

– Vratili smo ljudima materijalna prava koja su im bila oduzeta. Dali smo im određene naknade  kao što su dodatak na stražu, dežurstvo.. – kazao je. 

Istaknuo je još kako vojna vježba danas u Slunju zaokružuje obilježavanje 28. godišnjice Hrvatske vojske. 

– Formirana je multinacionalna bojna od 12 država, a Hrvat će biti zapovjednik. Bit će to ogroman i veliki događaj – zaključio je ministar Krstičević.

[ad_2]