Home

FRANCUSKI KVADRIPLEGIČAR BIT ĆE SKINUT S APARATA Ostao je paraliziran poslije teške nesreće, gotovo je bez svijesti, no može disati bez respiratora

FRANCUSKI KVADRIPLEGIČAR BIT ĆE SKINUT S APARATA Ostao je paraliziran poslije teške nesreće, gotovo je bez svijesti, no može disati bez respiratoraLiječnici francuskog kvadriplegičara Vincenta Lamberta, koji je više od deset godina u dubokom vegetativnom stanju, planiraju ovaj tjedan prekinuti njegovo hranjenje čime je ponovno oživljena žestoka rasprava o pravu na smrt koja je podijelila Lambertovu obitelj, ali i Francusku.

Lambert, bivši psihijatrijski medicinski tehničar, ostao je potpuno paraliziran nakon nesreće na motociklu 2008. Gotovo je bez svijesti, no može disati bez respiratora i povremeno miče očima.

Njegova supruga Rachel podržava da se liječnici prestanu brinuti o njemu te da ga puste da umre, za što su i njegova braća te sestre. No, Lambertovi roditelji katolici nepopustljivo se bore da ga liječnici održe na životu, a podržavaju ih i drugi članovi obitelji.

 

Lambertov liječnik Vincent Sanchez 10. svibnja obitelji je rekao kako namjerava prekinuti hranjenje ovoga tjedna, no nije posve jasno kad će se to provesti i kad bi Lambert mogao umrijeti.

Lambert hranu i vodu prima kroz cijev izravno u želudac u bolnici u Reimsu na sjeveroistoku Francuske.

U raspravi o pravu na smrt u Francuskoj Lambertov je slučaj dosad najprodorniji, jer je zahvaljujući njegovoj supruzi Rachel o njemu odlučivao Europski sud za ljudska prava, a roditelji su se obratili francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu da intervenira kako bi liječnici Lamberta i dalje držali na životu.

Eutanazija je u francuskoj ilegalna, no 2016. uveden je zakon koji omogućava terminalno bolesnim pacijentima pravo da ih liječnici stave u trajnu duboku sedaciju (CDS) do smrti. Zakon pravi razliku između eutanazije i CDS-a, čime je Francuska postala prva zemlja koja problem pravno rješava na taj način.

Eutanazija je dopuštena u različitim oblicima u Nizozemskoj, Belgiji, Kolumbiji, Luksemburgu i Kanadi, dok je potpomognuto samoubojstvo – u kojemu liječnik pomaže pacijentu da dokonča svoj život – dopušteno u nekoliko američkih država.

Europski sud za ljudska prava presudio je 2015. da francuski liječnici mogu prestati održavati Lamberta na životu, no liječnici odluku nisu proveli.

Lambertovi roditelji podnijeli su nekoliko žalbi u pokušaju da spriječe sedaciju svog sina, uključujući i i odboru UN-a za prava ljudi s poteškoćama, koje je Francusku pozvalo da sedaciju odgodi dok ne istraže slučaj.

Međutim, francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn rekla je da više ne postoji ništa što se može učiniti kako bi se slučaj zaustavio.

Lambertovi roditelji iskoristili su sva pravna sredstva. Sva pravna tijela, državna i europska, u ovom trenutku potvrdila su činjenicu da liječnički tim ima pravo prestati brinuti se o njemu – rekla je za BFM TV 5. svibnja.
NordVPN Specijalna Ponuda