[ad_1]

Rijad je optužio Teheran da je naredio napade dronom na dvije naftne crpke u zemlji za koju je odgovornost preuzela hutijska skupina povezana s Jemenom i Iranom. 

Dva dana ranije četiri plovila, uključujući dva naftna tankera, sabotirana su blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iran je opovrgnuo upletanje u operacije, koje su se dogodile u vrijeme kad se Washington i Iran sukobljavaju zbog sankcija i američke vojne prisutnosti u zemlji, što povećava zabrinutost zbog mogućeg američko-iranskoga sukoba.

Nitko nije preuzeo odgovornost, ali dva američka vladina izvora rekla su prošli tjedan da američki dužnosnici vjeruju kako je Iran poticao hutijsku skupinu ili šijitske milicije povezane s Irakom da to izvedu.
People stand on the rubble of a school destroyed by a Saudi-led air strike in an outskirt of the northwestern city of SaadaNAPAD


Koalicija predvođena Rijadom počela zračne udare na Jemen


– Kraljevina Saudijska Arabija ne želi rat u regiji niti ga traži. Učinit ćemo što možemo da spriječimo rat a u isto vrijeme  potvrđujemo da će, u slučaju da druga strana izabere rat, kraljevina odgovoriti svim snagama i odlučno, i branit će sebe i svoje interese. Želimo mir i stabilnost u regiji, ali nećemo sjediti prekriženih ruku u svjetlu neprekidnih iranskih napada. Odgovornost je sada na Iranu i o Iranu ovisi kakva će biti sudbina – rekao je ministar vanjskih poslova Adel-al-Džubeir na konferenciji za novinare.

Saudijski princ Salman u nedjelju je pozvao zaljevske i arapske čelnike da održe hitni sastanak u Meki 30. svibnja kako bi se razmotrile implikacije napada.

Napad dronom na naftne crpke za koji je Rijad rekao da nisu poremetili proizvodnju ni izvoz, odgovornost su preuzeli Huti, koji su se borili s vojnom koalicijom pod saudijskim vodstvom u ratu u Jemenu od 2015..
FILE PHOTO: FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of HormuzU ‘SABOTAŽI’


Dva saudijska naftna tankera oštećena u napadu kod Emirata


Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif odbacio je mogućnost izbijanja rata kazavši da Teheran ne želi sukob te da ni jedna zemlja nema “iluziju da se može suprotstaviti Iranu”. Taj je stav ponovio zapovjednik Iranske elitne garde u nedjelju.

– Ne tražimo rat, ali niti se ne bojimo rata – rekao je bojnik Hosein Salami, a prenijela ga je poluslužbena novinska agencija Tasnim.

Saudijska Arabija i šijitski Iran su stari suparnici na Bliskom istoku i podržavali su suprotstavljene strane u nekoliko regionalnih ratova.

U svjetlu pojačanih napetosti Exxon Mobil evakuirao je osoblje s naftnih polja u susjednom Iraku.
NA SVJETSKIM TRŽIŠTIMA


Cijene nafte pale i drugi tjedan zbog napetosti Kine i SAD-a…


Bahrein je u subotu upozorio državljane da ne putuju u Irak i Iran i pozvao one koji se ondje nalaze da se vrate. Američka savezna uprava za zrakoplovstvo objavila je smjernice s mjerama opreza za američke komercijalne zrakoplovne tvrtke čiji zrakoplovi lete nad vodama Perzijskoga i Omanskoga zaljeva.[ad_2]