Home Hrvatska Home PLENKOVIĆ DAN NAKON POSJETA MERKEL ‘To je jasan signal kvalitete odnosa RH...

PLENKOVIĆ DAN NAKON POSJETA MERKEL ‘To je jasan signal kvalitete odnosa RH i Njemačke, dokaz prijateljstva koje s kancelarkom gajim i osobno’

9
0
PLENKOVIĆ DAN NAKON POSJETA MERKEL 'To je jasan signal kvalitete odnosa RH i Njemačke, dokaz prijateljstva koje s kancelarkom gajim i osobno'Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u nedjelju na posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu.

– Jučerašnji posjet njemačke kancelarke Angele Merkel nakon osam godina je jasan signal i kvalitete odnosa između Hrvatske i Njemačke i aktualnih europskih tema, a to su novi strateški program 2019.-2024., višegodišnji financijski okvir, uzastopno predsjedanje Vijećem, mi u prvoj polovici 2020., a oni u drugoj polovici. Dogovor za idući sastanak u svibnju iduće godine koji će biti posvećen zemljama jugoistoka Europe, da malo reaktualiziramo tu europsku perspektivu u našim zemljama – rekao je premijer, ponovivši još jednom da je njezin dolazak dokaz prijateljskih odnosa s Njemačkom, koje i na osobnoj razini gaji s Merkel, javlja HRT.

To je prvi njezin posjet Hrvatskoj nakon osam godina. S premijerom Plenkovićem razgovarala je, podsjetimo, u Banskim dvorima. Jedna od glavnih tema bio je akcijski plan o suradnji dviju zemalja koji su ministri vanjskih poslova potpisali u ožujku. Među deset točaka koje obuhvaća jesu i hrvatski prioriteti na europskom planu: pristupanje eurozoni i članstvo u Schengenu.

Premijer Plenković dolazak njemačke kancelarke komentirao je na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu gdje je otvorio manifestaciju Dan otvorenih vrata EU fondova. Predstavljeni su europski projekti koji se provode u Zagrebu kao i mogućnosti korištenja fondova. Plenković je istaknuo da su sredstva koja Hrvatska ima na raspolaganju iz europskih fondova velik potencijal za razvoj zemlje.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.