Home Hrvatska Home May za propast pregovora krivi laburiste: Nemaju jedan stav

May za propast pregovora krivi laburiste: Nemaju jedan stav

41
0


Konzervativna premijerka Theresa May rekla je u petak da je glavni razlog propasti pregovora s laburistima taj što oni nemaju jedinstveno stajalište o Brexitu te je razdruživanje Velike Britanije od Europske unije opet u kaosu, na što su reagirali premijeri Irske i Nizozemske. 

May je kazala da se slaže s čelnikom laburista Jeremyjem Corbynom da je u pregovorima, koji su trajali šest tjedana, došlo do pomaka.
British Prime Minister Theresa May speaks at the House of Commons in LondonGAVIN WILLIAMSON


May otpustila ministra obrane: ‘Davao je podatke o Huaweiju’


“Postoje sfere u kojima smo uspjeli pronaći zajedničke točke”, rekla je britanska premijerka na skupu Konzervativne stranke u Bristolu.

“No drugi su se problemi pokazali zahtjevnijima”, rekla je May.

“Posebno nismo mogli zaobići činjenicu da među laburistima ne postoji jedinstven stav o tome treba li provesti Brexit ili održati drugi referendum koji bi ga mogao poništiti”, dodala je May.

Reakcije Irske i Nizozemske

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da neuspjeh pregovora dviju vodećih britanskih stranaka koje su trebale pronaći model izlaska iz Europske unije uz podršku većine zakonodavaca predstavlja negativni ishod.
Brexit - Symbolic picture of Britain leaving the EUNAKON BREXITA


Konzervativac: EU i Velika Britanija bit će dobri susjedi


“To je ozbiljan, ali nažalost i negativan ishod”, rekao je Varadkar RTE-u.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da je Brexit kao ideja u temeljima pogrešna te da izaziva kaos i očaj u Velikoj Britaniji.

“Mislim da je cjelokupni koncept Brexita pogrešan. Vodi ogromnom kaosu i očaju u Velikoj Britaniji. To je činjenica”, rekao je nizozemski premijer novinarima u Haagu.

May je 2. travnja otvorila pregovore s laburistima, nadajući se da će uspjeti osigurati potporu za svoj sporazum s EU-om o izlasku, no dvije stranke nisu se uspjele dogovoriti uslijed velikih razlika u stajalištima poput zahtjeva laburista za carinskom unijom nakon Brexita.
FILE PHOTO: British Prime Minister Theresa May and European Commission President Jean-Claude Juncker look at each other during a news conference in StrasbourgJEAN CLAUDE JUNCKER


‘Unatoč odgodi, i dalje postoji strah za Brexit bez sporazuma’


May je u četvrtak najavila da bi mogla otići s mjesta čelnice konzervativaca početkom lipnja pošto ponovno nije uspjela dobiti podršku za svoj sporazum s EU-om, koji je tri puta odbačen u parlamentu.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.