Home Hrvatska Home ŠVICARSKA TV TVRDI DA JE SNIMILA HRVATSKU POLICIJU KAKO ILEGALNO PROTJERUJE MIGRANTE...

ŠVICARSKA TV TVRDI DA JE SNIMILA HRVATSKU POLICIJU KAKO ILEGALNO PROTJERUJE MIGRANTE U BiH ‘Uperili su pištolje u nas, bili smo uplašeni i uplakani’

13
0
ŠVICARSKA TV TVRDI DA JE SNIMILA HRVATSKU POLICIJU KAKO ILEGALNO PROTJERUJE MIGRANTE U BiH 'Uperili su pištolje u nas, bili smo uplašeni i uplakani'Švicarska javna televizija SRF najavila je da će u srijedu navečer objaviti prilog kojim navodno dokazuje da hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante. Švicarski novinari dva su dana, kako navode, proučavali stanje na terenu i tijekom tog razdoblja zabilježili čak četiri situacije u kojima su hrvatski policajci usmjeravali grupe ilegalnih migranata na teritorij Bosne i Hercegovine.

– Napušteni pogranični prostor na sjeveru BiH. Osobe u hrvatskim uniformama u šumi. Iza njih je grupa od 30 osoba sa ruksacima i dekama. Na prostoru između Hrvatske i BiH policajci zastaju i puštaju grupu na teritorij BiH, opisuju Švicarci situacije za koje tvrde da su protuzakonita deportacija migranata iz Hrvatske u BiH.

Kako piše SRF u najavi reportaže, u BiH je ovakvim postupanjem hrvatske policije prebačeno oko 70 osoba, uglavnom Pakistanaca, Alžiraca i Afganistanaca.

Novinari SRF-a su razgovarali s migrantima odmah nakon što su prešli u BiH, a oni su im potvrdili da ih je hrvatska policija u BiH prebacila bez ikakvih provedenih procedura. Osim toga, tvrde da su tom prilikom hrvatski policajci upotrebljavali silu nad njima.

– Uhvatili su nas u šumi, smjestili su nas u kombi i odvezli do granice. Put je trajao oko dva sata. Zatim su uništili naše telefone i preveli nas na teritorij BiH, rekao je jedan Pakistanac za SRF.

Migranti uvjeravaju da im je novac koji su imali kod sebe ukraden.

– Uperili su pištolje u nas i rekli da stanemo. Bili smo uplašeni i uplakani, priznao je dječak iz jedne afganistanske obitelji.

Kada su upitali policajce mogu li u Hrvatskoj dobiti azil, oni su se smijali i govorili da ga mogu dobiti u BiH.

Novinari švicarske televizije tvrde da je ovo prvi put da je ilegalno prebacivanje migranata s teritorija Europske unije dokumentirano na ovaj način.

Podsjetimo, brojni su svjetski mediji i nevladine organizacije posljednjih mjeseci optuživali hrvatsku policiju da ilegalno protjeruje migrante u BiH ili da ih fizički zlostavlja, međutim, iz MUP-a su uvijek tvrdili da Hrvatska uspješno nadzire i štiti granicu sukladno međunarodnim i nacionalnim zakonima, a za slične situacije koje su bile snimljene navodili su da je riječ o uobičajenom postupku ‘odvraćanja’ od granične crte.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.