Home Hrvatska Home Slušanje čuva intimnost – dok ga slušate, bolje ga razumijete

Slušanje čuva intimnost – dok ga slušate, bolje ga razumijete

14
0


Sedam je ključnih točaka koje moraju štimati u vezi – slušanje, izražavanje osjećaja, međusobno osnaživanje, komunikacija, nenametanje stavova, ‘pošteno’ pregovaranje i pozitivno rješavanje problema, kažu autori priručnika ‘Couple Skills: Making Your Relationship Work’.

Dr. Matthew McKay, dr. Patrick Fanning i Kim Paleg govore da, kad nešto želite promijeniti u vezi, jer ste se, primjerice, upali u kolotečinu, potrebne su promjene i s druge strane. To uključuje i promjenu ponašanja, te rizik preuzimanja novih odgovornosti prema partneru.

– Za to će trebati strpljenja i pažnje, a katkad i hrabrosti. No nagrada je veza koja kreće ‘na bolje’ – ne zato što bolje razumijete svoju vezu, već zato što ste više spretniji u tome kako nekome biti partner – kažu.
Fotolia, | Autor: Fotolia,

Foto: Fotolia,Prva vještina koje će vam u tome pomoći je pozorno slušanje

– Slušanje kreira i čuva intimnost. Kad partnera pažljivo slušate, bolje ga razumijete i samim time ste bliskiji. Tako bez ‘čitanja misli’ znate zašto se partner tako osjeća ili je nešto učinio – kažu autori.

Dodaju da partnera nekad ‘ne čujete’ zbog raznih obrambenih mehanizama koje ‘uključujete’ a ni sami ih niste svjesni. To su čitanje misli, zbog kojeg donosite vlastite zaključke, uvježbavanje toga što ćete reći pred partnerom, filtriranje, osuđivanje, odlazak u vlastite fantazije, napadno savjetovanje, svađalački ton, ismijavanje teških situacija, smirivanje i slaganje sa svakom partnerovom rečenicom…
MODERNI CIMERI


Sedam znakova da će u vašem braku uskoro nestati strasti…


– Sljedeći put, slušajući partnera, ohrabrite ga da bude iskren tako što ćete mu govorom tijela dati do znanja da ga slušate. Prvo, ostvarite kontakt očima. Zatim se približite, ubacite ‘da, da’, ili ‘aha, razumijem’, smiješite se, ne okrećite se od njega, ne skrivajte ruke i ne držite ih prekriženima te se pobrinite da vas ništa ne smeta, stišajte radio i slično – kažu autori.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.