Home

Solarij može pokrenuti genske mutacije koje vode melanomu

Solarij može pokrenuti genske mutacije koje vode melanomu


Znanstvenici su proučili podatke o 114 pacijenata oboljelih od melanoma koji su koristili solarije i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu utjecati na rizik za pojavu melanoma poput spola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i obiteljske povijesti – znanstvenici su procijenili da se melanom pojavljuje deset godina prije kod pacijenata koji su koristili solarije.
‘MORAM SE VAGATI PRED NJIM’


Muževi ismijavaju žene zbog debljine: Počelo je u trudnoći…


Genske mutacije povezane s melanomima također su češće među korisnicima solarija i događaju se u 43 posto pacijenata u toj skupini u usporedbi s 28 posto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarije.

– Nema količine kvarcanja koja je sigurna – kaže voditeljica istraživanja dr. Toni Burbidge s medicinskog fakulteta sveučilišta Calgary.
Fotolia | Autor: Fotolia

Foto: Fotolia– Mnogi naši pacijenti kažu kako su koristili solarij kako bi stvorili podlogu i spriječili da izgore na suncu. Na nesreću oni su time pojačali oštećenje UV zrakama što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarije – kaže Burbidge.
DR. MILIVOJ JOVANČEVIČ:


Za sve bolesniju djecu krivi su kozmetika, obrađena hrana…


Stanice kože upijaju ultraljubičasto svjetlo u solarijima i to vodi do oštećenja DNK, kaže Burbidge. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarij u mlađim godinama te produljeno vrijeme i češće kvarcanje može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka
NordVPN Specijalna Ponuda