Home Hrvatska Home FOTO: JEZIVI PRIZORI IZ TURISTIČKOG RAJA Na vrhuncu sezone plaže su sablasno...

FOTO: JEZIVI PRIZORI IZ TURISTIČKOG RAJA Na vrhuncu sezone plaže su sablasno prazne, rezervacije se masovno otkazuju, sve je na rubu propasti

39
0
FOTO: JEZIVI PRIZORI IZ TURISTIČKOG RAJA Na vrhuncu sezone plaže su sablasno prazne, rezervacije se masovno otkazuju, sve je na rubu propasti


Oko 4,4 milijarde dolara vrijedna turistička industrija na Šri Lanki doživljava ozbiljne udarce otkazivanjem aranžmana za odmor na otoku u Indijskom oceanu nakon strašne tragedije kad su na Uskrs bombaši samoubojice ubili više od 250 ljudi. Napadači iz redova slabo poznatih islamističkih skupina povezanih s notornom Islamskom državom napali su crkve i luksuzne hotele ubivši pritom vjernike, turiste, cijele obitelji… Odgovornost je preuzela Islamska država.

Zbog toga trpi turizam koji odnosi pet posto udjela u nacionalnom BDP-u. Turisti iz cijelog svijeta otkazuju rezervacije u hotelima i letove u strahu od novih napada, piše Reuters.

– Ovo je velik udarac za gospodarstvo, posebno za turističku industriju. Kako bi se ekonomija razvijala, turizam se mora vratiti na razinu na kojoj je bio prije napada – rekao je predsjednik države Maithripala Sirisena.

Empty sunbathing chairs are seen on a beach near hotels in a tourist area in Bentota, Sri Lanka May 2, 2019. Picture take May 2, 2019. REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Dinuka Liyanawatte / REUTERS

Bentota, Šri Lanka

 

Rezervacije hotela pale su za čak 86% u usporedbi s prošlom godinom u isto vrijeme, barem prvi tjedan od napada. U glavnom gradu Colombu otkazuje se u prosjeku 70% rezervacija. Predsjednik Turističke zajednice Kishu Gomes rekao je za Reuters:

– Neke zrakoplovne kompanije smanjile su broj letova. Broj putnika je značajno niži nego što je bio. To je svakako zabrinjavajuće.

FOTOGALERIJA: Prazne plaže i terase na Šri Lanki

 

Turizam je na Šri Lanki procvjetao nakon kraja desetljeća dugog sukoba s tamilskim separatistima 2009.

U Bentoti, mjestu punom pješčanih plaža, rezervacije su značajno pale. Samanmali Collone (54), vlasnica hotela u tom mjestu, gdje noćenje stoji 56 dolara (oko 370 kuna), za Reuters je rekla da je do napada hotel bio sto posto popunjen. Odonda, svi su gosti otkazali.

Samanmali Colonne, 51, poses for a photograph inside the Warahena Beach hotel in Bentota, Sri Lanka May 2, 2019. Picture take May 2, 2019. REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Dinuka Liyanawatte / REUTERS

Samanmali Colonne, vlasnica hotela i restorana koji zjapi prazan

 

– Nema rezervacija – ni ovaj tjedan, ni idući mjesec, čak ni u listopadu, sve su otkazali – rekla je za Reuters sjedeći na praznoj terasi restorana na pješčanoj plaži dok uređeni stolovi i ispolirane čaše uzalud čekaju goste. Kaže, ako uskoro netko ne dođe, morat će otpustiti dio osoblja.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.