Najmanje sedam osoba ubijeno je u napadu na afganistansko ministarstvo komunikacija u središtu Kabula u subotu, čime je prekinuto višemjesečno primirje u glavnome gradu unatoč naporima za otvaranje mirovnih pregovora s talibanima.

Napad je započeo nedugo nakon podneva kada se bombaš samoubojica raznio na ulazu u višekatnicu u kojoj se nalazi ministarstvu, u inače prometnom dijelu grada. Nakon toga je započela pucnjava koja se mogla čuti i s veće udaljenosti.

Među mrtvima je četvero civila i tri policajca, dok je osmero civila ozlijeđeno, kazao je vladin dužnosnik.

Područje oko zgrade zatvorila je policija, dok se najmanje tri napadača borilo sa snagama sigurnosti nekoliko sati, a napad je okončan kasnije poslijepodne, rekao je Nasrat Rahimi, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Napad se dogodio nakon nekoliko mjeseci relativnog mira u Kabulu, u vrijeme razgovora SAD-a i talibanskih dužnosnika o postizanju mira i dovršetku sukoba koji u državi bijesne više od 17 godina.

Zasad nijedan militantna skupina nije preuzela odgovornost za taj napad, izvršen samo nekoliko dana nakon što je otkazan planirani susret između talibanskih dužnosnika i afganistanskih političara i civilnog društva u Kataru. Talibani su objavili priopćenje u kojemu odbacuju bilo kakvu upletenost u napad.