Home Hrvatska Home Ukleti datum? Taj 15. travanj sada ima još zlokobniji prizvuk

Ukleti datum? Taj 15. travanj sada ima još zlokobniji prizvuk

7
0


Požar koji je u ponedjeljak 15. travnja progutao parišku katedralu Notre Dame dotaknuo je cijeli svijet.Na ulicama Pariza izašle su tisuće ljudi i u suzama gledali kako nestaje važan dio njihove povijesti i jedan od simbola grada, a emotivne reakcije i izrazi žaljenja pristizali su iz cijelog svijeta. 


[video: 1205921 / specijal požar u notre dameu se širio zbog okvira od hrastovih greda]

STRAHOTA I TUGA U PARIZU


Pogledajte trenutak rušenja tornja katedrale Notre Dame


Znamenita katedrala duboko je ukorijenjena u parišku povijest otkako je 1163. počela njezina gradnja i trajala gotovo dva stoljeća. vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela. – Ponovo ćemo izgraditi Notre-Dame, zajedno – obećao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.


[video: 1205918 / Pao toranj notre dame u parizu]

MACRON: SVE ĆEMO OBNOVITI


Požar u Notre Dame: ‘Najgore je prošlo, crkva se neće srušiti’


Nakon početnog šoka koji je izazvala ova vijest, korisnici interneta ubrzo su primijetili neobičnu podudarnost. 

Bombaški napad u Bostonu

Naime na isti datum, 2013. godine dogodio se bombaški napad na Bostonski maraton. Dvije bombe eksplodirale su kada je prvi od 27.000 sudionika stigao na cilj.
REUTERS/NBC/HandoutTERORIZAM?


Eksplozije u Bostonu: Među troje poginulih je i dječak (8)


 – Vidio sam dvije eksplozije. Prva je bila iza ciljne linije. Čuo sam jaki tresak, a onda se podigao dim. Nastavio sam trčati, a onda čuo još jednu. Ljude su udarale krhotine, trčali su krvavi – prepričao je novinar Boston Heralda koji je trčao maraton.

U stravičnoj eksploziji poginulo je troje ljudi, od kojih jedan osmogodišnji dječak, a ozlijeđeno je 264 ljudi, od kojih su neki ostali bez ruku i nogu. 
ReutersPANIKA I KAOS


‘Vidjela sam užas, svi su počeli vrištati. Tamo su lokve krvi…’


No, napad na Bostonski maraton nije jedini katastrofalni događaj koji se vezuje uz 15. travnja.

Katastrofa na Hillsboroughu

Mnogi se sjećaju 1989. godine i katastrofe na Hillsboroughu, jedne od najvećih sportskih tragedija u povijesti. Na prenapučenom stadionu Hillsborough u Velikoj Britaniji u polufinalu FA Cupa igrala se utakmica između Liverpoola i Nottingham Forresta.
YouTube/ScreenshotVIDEO: HILLSBOROUGH


Polovica je mogla biti spašena: 30 godina od najveće tragedije


Zbog greške organizatora, na stadion koji može primiti 39.000 gledatelja na tribine je pušteno više od 54.000 navijača. Nakon što je netko otvorio zaštitnu ogradu nastao je stampedo u kojem je poginulo 96 Liverpoolovih navijača, a ozlijeđeno je više od 700 ljudi.

Nesretni navijači ostali su zgnječeni i/ili pregaženi na ogradi. Istraga je pokazala kako se gotovo pola izgubljenih života, 41 od 96, moglo spasiti da su dobili odgovarajuću liječničku pomoć nakon nesreće. 

Potonuće ‘nepotopivog’ Titanica

Datum 15. travnja dobiva još zlokobniji prizvuk ako se sjetimo još jedne tragedije koja se dogodila toga datuma 1912. godine. U ranim jutarnjim satima u sjevernom Atlantskom oceanu nakon udara u ledenjak potonuo je britanski brod Titanic. 
MARA, IVAN I NIKOLA


Svi su uskočili u ledeno more: Hrvati koji su preživjeli Titanic


Ovaj veličanstveni britanski putnički brod krenuo je na svoje prvo putovanje 10. travnja iz Southamptona u New York City. najpoznatiji brod svojeg vremena, Titanic zbog nepropusnih pregrada slovio je kao nepotopiv.

Nakon samo četiri dana, oko 23.40 sati, Titanic je pri brzini od 22 čvora udario u ledenjak koji mu je probio oplatu i brod je počeo tonuti. U katastrofalnoj havariji živote je izgubilo 1517 ljudi. 

 
 
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.