Home Hrvatska Home Igraju na Veliki petak: ‘Modri’ po naslov i 2000. gol u HNL-u

Igraju na Veliki petak: ‘Modri’ po naslov i 2000. gol u HNL-u

10
0


Vremena su bila grozna, pa bio je rat, ljudi su umirali, mnoštvo prognanika, razaranja… Blizu nekih terena bila je prva linija bojišnice, pa čuješ granate, uzbune… HNL smo doživjeli kao simbol protiv rata. Putovanja su bila nevjerojatna, satima se putovalo okolnim putovima, a kod nekih klubova nisi ni znao gdje će te ugostiti, rekao se Željko Adžić, strijelac prvog Dinamova gola u HNL-u.

Ne samo Dinamov, bio je to ujedno prvi gol u Hrvatskoj.

– Ne pamtim puno detalja u karijeri, ali taj ću uvijek pamtiti. Mađar Peter Vigh mi je dodao loptu s desne strane, a ja sam pogodio s nekih 12 metara. Utakmica je tek počela, a mi smo poveli. Nisam od silnog uzbuđenja i emocija zbog rata, koje su tad bile jake, uopće bio svjestan da bi to mogao biti prvi gol u hrvatskoj ligi.

Dinamo je od tog Adžićeva gola u veljači 1992. zabio 1996 golova i samo tri gola dijele ga od velikog jubileja – 2000 golova u HNL-u.

– Nikad neću zaboraviti taj gol. Bio je to moj debi za Dinamo, vodili smo 2-0, a ja sam na poluvremenu ušao umjesto Gorana Ljubojevića. Eduardo da Silva se sjurio s lijeve strane, ubacio u sredinu, a ja sam zabio. To mi je najdraži gol u karijeri iz dva razloga. Jer je 1000. za Dinamo, moj najdraži klub, i jer mi je bio na debiju – prisjetio se Brazilac Etto, koji je zbog srčanosti i borbenosti bio miljenik navijača.

Naravno, broj od 1997 golova računamo iz službene statistike, koja u gol-razliku ubraja i golove “za zelenim stolom“, u utakmicama registriranima 3-0. Takva su četiri slučaja. Protiv Dragovoljca 1996., kad je igrač Hrvatskog dragovoljca Lončar šakom udario suca, zatim protiv Osijeka 2001., kad je napadnut igrač Dinama Miroslav Dujmović, potom prekid derbija Dinamo – Hajduk zbog uvreda s tribina te derbi u kojem igrači Hajduka nisu željeli izaći na teren.

Pobjedom u Koprivnici Dinamo će i matematički osvojiti naslov, a bit će im to jubilarni 20. u Hrvatskoj. No stadion Belupa Zagrepčani ne pamte po dobrom. Jer ondje su u posljednjem kolu prvog dijela prvenstva 2005. izgubili 3-1 i ispali u “ligu za bedaka”, što je bila najlošija sezona u povijesti.

Dinamo je u Koprivnici doživio i jubilarni 100. poraz, u završnici sezone 2016/17., u kojoj su “modri”, nakon 11 uzastopnih naslova prvaka, ostali bez pokala. Koprivničani su slavili 2-1 pobjedonosnim golom u sučevoj nadoknadi vremena.

Nenad Bjelica uvjeren je da će ovaj put Koprivnica biti sretna, da će se naslov slaviti na Veliki petak…
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.