Predsjednik Donald Trump ublažio je u utorak svoju prijetnju da će zatvoriti američku južnu granicu kako bi suzbio ilegalnu imigraciju dok tvrtke vrše pritisak zabrinute da bi takvo zatvaranje moglo izazvati kaos i poremetiti lance opskrbe.

Trump je u petak zaprijetio da će ovaj tjedan zatvoriti granicu ukoliko Meksiko ne bude djelovao. Ponovio je tu prijetnju u utorak ali je rekao kako još nije donio odluku: “Vidjet ćemo što će se dogoditi tijekom narednih nekoliko dana”.

Zatvaranje granice moglo bi poremetiti milijune legalnih prelazaka i milijarde dolara vrijednu trgovinu. Auto kompanije upozoravaju zadnjih dana Bijelu kuću privatno da bi to za nekoliko dana vodilo zaustavljanju proizvodnje u američkim tvornicama jer se one oslanjaju na brze isporuke dijelova koji se proizvode u Meksiku.
U.S. President Trump makes brief remarks to the press on Special Counsel Mueller's investigation as he arrives on the South Lawn of the White House in WashingtonŽELI ZAUSTAVITI ILEGALNE MIGRACIJE


Trump prijeti: Zatvara granicu s Meksikom već idući tjedan?


Trump je u utorak pohvalio napore Meksika da spriječi ilegalnu imigraciju iz Središnje Amerike na njegovoj južnoj granici.

“Meksiko je, kako znate, od jučer počeo uhićivati mnogo ljudina svojoj južnoj granici koji dolaze iz Hondurasa i Gvatemale i El Salvadora i stvarno uhićuju tisuće ljudi”, rekao je Trump novinarima.

U ponedjeljak je meksička vlada rekla kako će pomoći reguliranje priljeva srednjoameričkih migranata koji prolaze kroz njezinu zemlju.