Neke ogoljele padine Sljemena mogu se vidjeti samo iz zraka, a uprava Parka prirode Medvednica brani da se iz zraka snima gdje se želi iako te usluge naplaćuje, kaže nam Gordana Pasanec, voditeljica Zelenog odreda.

Zeleno odred sustavno objavljuje fotografije koje pokazuju razmjere uništavanja naših šuma. Ove posljednje koje prikazuju stanje na zagrebačkom Sljemenu su zabrinjavajuće.

– Ne smijem vam otkriti od kuda svih podaci koje posjedujemo zbog tužbe koju smo pokrenuli u Hrvatskoj, ali i pred Europskom komisijom. Radi se 420 stranica tužbe. Tužili smo i tri hrvatska ministarstva: gospodarstva, poljoprivrede i zaštitu okoliša zbog svega što smo otkrili. Ovime želimo zaustaviti uništavanje prirode i budućnosti – kaže Pasanec.
UZBUNA NA SPLITSKOM MARJANU


‘Sijeku i zdrava stabla, a ista tvrtka bavi se otkupom drva…’


Iz Zelenog odreda vjeruju da je krajnji cilj ovakve devastacije na Sljemenu ‘čišćenje (samo jednog od) terena za eventualnu buduću prodaju i betonizaciju – izgradnju elitnih objekata s fantastičnim panoramskim pogledom na grad’.

Ravnateljice Parka prirode Medvednica Marine Popijač pak pojašnjava kako je do nesporazuma sa Zelenim odredom došlo jer se nisu složili oko naplate snimanja dronom.

– Ne branim ja snimanje iz zraka niti ograničavam gdje se može snimati. Park takve usluge naplaćuje jer i mi moramo na to platiti porez osim kada se radi o djeci, udrugama, osobama i slično. Obzirom da su oni bili angažirali trgovačko društvo koje ostvaruje dobit, bili smo dužni takvu uslugu i naplatiti, a iz Zelenog odreda su valjda smatrali da im to trebamo omogućiti besplatno – kaže Popijač koja je godinu i pol dana na ovoj funkciji. Ujedno ističe da je Park prirode Medvednica ove godine 60 prijava zbog ilegalnih sječa i skupljanja jelovih grančica.
Split: Započeli radovi u Park šumi Marjan i uklanjanje stabala oboljelih od potkornjakaSIJEKU 20.000 STABALA


Marjan će do 1. travnja biti očišćen od potkornjaka…


– Sve nepravilnosti mi prijavljujemo nadležnim institucijama, a daljnje postupanje podliježe inspekciji Hrvatskih šuma i nemamo povratnih informacija – rekla je Popijač. Dodaje da većina stvari za koje nadležne prozivaju iz Zelenog odreda su ‘grijesi’ svih koji su gospodarili šumama zadnjih 20, 30 godina.

– Slažem se da je trebalo primjerenije postupati s gospodarenje Medvednice. Nije dopustivo da se sijeku površine veće od deset hektara jer to ima za posljedicu veće udare vjetra i uništava se šuma – rekla je. Napomenula je i kako je i Sljeme imalo problema s potkornjakom, ali da Hrvatske šume nisu o tome izvještavale.

– Oni su riješili problem, drva su se morala posjeći, a sad ih se proziva da su dozvolili ogoljavanje. Sve treba javno komunicirati pa ne bi bilo ovakvih nesporazuma- zaključila je. Iz Zelenog odreda napominju kako su šume u 80 posto vlasništvu države odnosno svih građana i kažu: ‘Neprimjerena sječa i izvoz koji je zabranjen ima mnogostruku štetu za sve nas. Nitko nas neće zaustaviti u ovoj borbi’.
PISMO HRVOJA SMODLAKE:


‘Lijek za problem na Marjanu postao je gori od uzroka svega’


Na Marjanu srušili 19 zdravih stabala pod krinkom potkornjaka

Točna, službena brojka je 19 nedoznačenih stabala. Točno toliko je zdravih stabala posječeno, niti jedno bez dobrog razloga, od ukupno tri tisuće do sada – kazao nam je Nenad Ružić, koordinator radne skupine oformljene za akciju spašavanja Park-šume Marjan od najezde potkornjaka. Dolazak policijske ekipe za očevid na potezu od Bena do Instituta gdje se obavljaju radovi, nije mogao komentirati.

Iz splitske PU dobili smo informaciju kako su obavili izvide po nalogu Općinskog državnog odvjetništva. Oni pak još nisu dobili povratnu informaciju. Treba se napraviti zapisnik o očevidu, izvješće o kriminalističko-tehničkoj pretrazi mjesta događaja, foto-dokumentacija očevida kao i izjave svjedoka. Očevid na šumi su i oni prvi put radili. Što se tiče daljnjih radova na Marjanu, odvijaju se nesmetano, lijepo vrijeme je poslužilo izvođače. Od idućeg tjedna će se i ubrzati pa bi do druge polovice travnja gotovo cijeli posao mogao biti gotov. 

Tema: Hrvatska