Home Hrvatska Home POVJERENIK EUROPSKE KOMISIJE ZA SIGURNOST ‘Napad kakav se dogodio na Novom Zelandu...

POVJERENIK EUROPSKE KOMISIJE ZA SIGURNOST ‘Napad kakav se dogodio na Novom Zelandu mogao bi se dogoditi i u EUropi’

6
0
POVJERENIK EUROPSKE KOMISIJE ZA SIGURNOST 'Napad kakav se dogodio na Novom Zelandu mogao bi se dogoditi i u EUropi'Povjerenik za sigurnosnu uniju u EK, Britanac Julian King, u petak je rekao kako se ne može isključiti da bi se napad poput onog koji je izveden u Christchurchu na Novom Zelandu mogao dogoditi i u Europi, iako su dosad iza takvih napada na Starom kontinentu uglavnom stajali islamistički ekstremisti.

King je tijekom službenog posjeta Ljubljani, na Fakultetu političkih znanosti, teroristički napad izveden u petak u Christchurchu u kojemu je ubijeno najmanje 49 osoba nazvao groznim događajem. “Svi smo u mislima s obiteljima poginulih i svima koji su pogođeni tim napadom”, kazao je King.

Iako je naglasio da su u Europi najčešći teroristički napadi islamističkih ekstremista, nije isključio niti druge oblike terorizma, poput terorizma desnih ekstremista kakvim se za sada smatra i napad u Christchurchu.

Podsjetio je da je britanska političarka i parlamentarka Jo Cox bila 2016. jedna od žrtava desničaskog ekstremista.

King je rekao da je suradnja među europskim državama u borbi protiv terororizma već pojačana, među ostalim jačim kontaktima snaga sigurnosti pojedinih država.

Suradnjom na europskoj razini vodi se i borba protiv radikalizacije i novačenja ekstremista preko interneta, no na području protuterorističkih aktivnosti treba još mnogo toga uraditi, kazao je King.

U raspravi na ljubljanskom fakultetu, ali i u razgovorima sa slovenskim ministrom unutarnjih poslova Boštjanom Poklukarom, te predstojnicima slovenskih obavještajnih službi,  bilo je riječi i o kibernetskoj sigurnosti, te naporima za jačanje suradnje oružanih snaga na razini EU-a, pitanju migracija,  a Kinga je zanimalo i stanje u regiji.

Poklukar je u razgovoru s Kingom istaknuo da je Slovenija sigurna država koja osigurava “visoku zaštitu šengenske granice”, prenijeli su slovenski mediji.

Pri tome je Poklukar upozorio na pogoršavanje sigurnosne situacije u regiji zapadnog Balkana, no istaknuo je da je suradnja s državama na tom području za Sloveniju od izuzetne važnosti, te da se tome daje prioritet.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.