Više je ljudi ubijeno u pucnjavi na dvije džamije u novozelandskome gradu Christchurchu, objavila je policija, dok novozelandski mediji tvrde da je ubijeno između devet i 27 ljudi.

Prema navodima svjedoka, barem jedan napadač je otvorio vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu. Policija je potvrdila da je uhitila jednog atentatora odjevenog u kamuflažnu odoru.

CNN je objavio da je naknadno uhićeno još troje ljudi, dva muškarca i žena, za koje sumnjaju da su nasumično pucali na džamiju Al Noor. Mediji navode izjavu svjedoka da je u napadu korišten i eksploziv.
Video grab of emergency services personnel transport a stretcher carrying a person at a hospital, after reports that several shots had been fired, in central Christchurch | Autor: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL


Social media video grab of police directing traffic at a road junction following reports of shootings at two mosques in Christchurch | Autor: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL U to džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da nitko od njih nije ustrijeljen. Džamija Al Noor nalazi se u predjelu Hagley Park district, ali je potvrđena nazočnost policije i u drugoj džamiji u predgrađu Linwooda, gdje je također zabilježena pucnjava. Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.  

“Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja”, kazala je premijerka Jacinda Ardern.

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

‘Samo sam čekao i molio’

Čovjek koji je preživio masakr za TVNZ je izjavio kako je vidio napadača koji je pucao muškarcu u prsa. Procjenjuje da je ozlijeđeno oko 60 ljudi i dodaje da je pucnjava trajala 20 minuta:

– Prvo je pucao na muškarca u džamiji, a onda je krenuo prema ženama. Ja sam samo čekao i molio Boga da napadač ostane bez metaka. Upravo sam čuo da je jedna od napadnutih žena preminula.

Napadač pokolj prenosio preko Facebooka

Jedan od napadača pokolj je emitirao uživo na Facebooku i onda sve to objavio i na Instagramu. Iz Facebooka su potvrdili da su sporni video uklonili sa svojih stranica.