Home

Bivši državni tajnik na suđenju Sanaderu ponovio da su članovi Vlade bili upoznati s promjenama ugovora Ine i MOL-aBivši državni tajnik Igor Lučić u utorak je na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i nedostupnom čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju ostao pri iskazu otprije sedam godina u kojem je ustvrdio da su članovi tadašnje Vlade, ali i članovi predsjedništva HDZ-a, bili upoznati s promjenama ugovora Ine i MOL-a.

Svjedočeći u utorak na Županijskom sudu o izmjenama međudioničkog ugovora Sanaderove vlade i mađarskog MOL-a kojom je Ina u potpunosti prepuštena strateškom partneru, Lučić je ponovio da su o izmjenama ugovora Ine i MOL-a članove užeg kabineta izvještavao bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Lučić je ponovio kako su u raspravama sudjelovali bivši ministar financija Ivan Šuker, tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, dok su tijekom rasprava o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja na sjednici bili i predstavnici tvrtke Plinacro.

Svjedok je potvrdio svoj raniji iskaz u kojem je kazao kako izdvajanje plinskog poslovanja nije bila zadaća njegovog povjerenstva, ali kako se o tome razgovaralo jer je Ina trpjela gubitke, na što je ukazivao i MOL kao strateški partner. 

“Nabavna cijena plina na međunarodnom tržištu bila je dvostruko viša od prodajne u Hrvatskoj, jer je cijene određivala vlada. Kada se o tome razgovaralo na vladi Sanader je upozorio na opasnost od povećavanja cijena plina za građane”, izjavio je Lučić.

Na Sanaderov upit potvrdio je da je bivši premijer u više navrata na sjednicama ponovio formulaciju da hrvatska pozicija u Ini treba biti kao da ima 70 posto dionica, iako je njen dionički udio pao ispod 50 posto. Lučić je kazao da je prezentaciju kojom se pojašnjavaju promjene dioničkog ugovora Polančec na Sanaderov zahtjev održao i koalicijskim partnerima, a ne samo pred Vladom i predsjedništvom HDZ-a.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe o primanju mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini kao i na prvom suđenju kada Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.