[ad_1]

Može li itko živjeti s minimalnih 3000 kuna? Moramo naći načina rasteretiti plaće, pri čemu nam cilj mora biti omogućiti da prosječna neto plaća bude oko 7500 kuna, rekla je danas predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Otkrila je i kako je došla do tog iznosa.

To je minimum do kojeg sam došla u razgovoru s našim ljudima diljem Hrvatske – rekla je.

Premijer Andrej Plenković vrlo se brzo osvrnuo na te njezine teze.
‘TKO MOŽE ŽIVJETI S 3000 KN?’


Predsjednica: ‘Prosječna plaća bi morala biti oko 7500 kuna’


– Ne može Vlada dekretom odrediti da minimalna plaća bude 1000 eura. Može, ali što ćemo onda? Svi bi poslodavci prestali poslovati ili počeli dijeliti otkaze. Mi danas radimo, imamo gospodarski rast na zdravim temeljima, smanjena je nezaposlenost… Situacija je malo bolja u odnosu na prije dvije godine – kazao je Plenković.

Hrvatska, dodao je, pod njegovim vodstvom ide u dobrom smjeru.

– Što se gospodarstva tiče, imamo porast plaća te brži trend smanjenja javnog duga nego bilo koja druga članica EU – zaključio je.

Premijer, naravno, može “dekretom” odrediti visinu minimalne plaće – to ionako već rade – ali taj “minimalac” je određen na temelju realnih mogućnosti gospodarstva.

No predsjedničina teza ima još jedan nedostatak: ona nije rekla kako bi plaće trebalo rasteretiti. Koje bi doprinose, poreze i prireze trebalo smanjiti ili ukinuti te kako nadoknaditi “rupe” koje bi pritom nastale. Ovako je “razgovarajući s našim ljudima diljem Hrvatske”, mogla zaključiti da im treba 10.000 ili 15.000 kuna. Jednako tako, predsjednica je sastavila dojmljiv referat o demografskoj obnovi, ali nije rekla odakle bi namaknula novac potreban za njezinu provedbu, a to bi bio minimum izvedivosti.

Ovako se sve svodi na listu želja: bilo bi dobro da plaće budu 7500 kuna, bilo bi divno da se ljudi vraćaju u Hrvatsku i da migranti vape za azilom kod nas, ali bez provedbenih mjera sve je to – populizam.[ad_2]