Policajac van dužnosti koji je šetao ulicom sa svojim psom službenim je pištoljem ubio mog psa koji je istrčao iz dvorišta. Ogorčen sam. Nije on ubio psa. Ubio je člana moje obitelji, ljubimca koji mi je svake noći spavao na uzglavlju, psa koji je pripadao mom djetetu, psa kojega smo kao odbačeno štene spasili sa ulice, donijeli  kući i odgojili da bude mazan kao mačka i to svi znaju, kazuje Jovica Pejaković iz Borova koji je u nedjelju popodne bio šokiran prizorom koji je vidio u svom dvorištu.


Foto: Privatni albumIstrčao iz otvorenog dvorišta

Njegov sumještanin, inače policajac, djelatnik PU Vukovarsko-srijemske, u nedjelju je popodne šetao ulicom sa svojim psom labradorom i svojom suprugom. Došavši do kuće Pejakovićevih, kroz dvorište i ogradu koja nije bila dobro zatvorena istrčao je njihov pas Rex. Policajčev pas bio je na povodcu, a Rex je skočio na njega i počeli su se tući i gristi.


Foto: Privatni albumRekao je da će ga ubiti

– Pas tog policajca, koji se inače zove Zak, i naš Rex nisu se podnosili i to smo vidjeli nekoliko puta jer su režali jedan na drugog kada god bi se sreli. Prošlo ljeto Rex je isto tako skočio na kapiju kada je prolazio policajac sa svojim psom i počeo lajati ja njih. Tada nam je policajac rekao da držimo psa pod kontrolom jer će ga on ubiti ako ga vidi na ulici. Eto, to se i dogodilo. Doslovce ga je ubio. Ispalio je u njega dva metka. Rex je zacvilio i tako krvav i ranjen se dovukao do kuće, ušao u dvorište i došao do mog tate. Ubrzo je uginuo – kaže Jovica kojemu su, kao i svim članovima njihove obitelji, oči pune suza kada govori o Rexu. Rex, kažu nam, nije bio agresivan pas, nikada nikoga nije napao, na nikoga nije zarežao, bio je dobro socijaliziran i sa djecom i sa odraslima. Slagao se i sa drugim psima, ali kada bi naišao labrador Zak, Rex bi poludio.


Foto: Privatni album– Ta dva psa su iste veličine, jednako jaki. Policajac nije trebao ubiti mog psa. Mogao je pustiti da se tuku i pozvati mene ili sina da dođemo po Rexa, da ih razdvojimo. Rex je bio plašljiv. Da je iz tog pištolja koji je nosio sa sobom iz tko zna kojih razloga dok nije bio na dužnosti ispalio jedan hitac u zrak, Rex bi se uplašio i pobjegao. Ali nije to napravio. Ispalio je dva hitca direktno u njega. Tata je čuo dva hitca na ulici i krenuo van i onda ugledao ranjenog Rexa. Policajac je odmah došao za psom kod nas u dvorište. Ispričao nam se zbog toga što je učinio. Ali što me briga za njegovu ispriku. Što nije ubio svog psa. I otkud mu pravo da službenim pištoljem hoda po selu i ubija pse. Što bi bilo kada bismo svi tako nosili oružje i ubijali životinje koje nam se ne sviđaju – ogorčen je Jovica koji je odmah pozvao policiju.


Foto: Privatni albumObavljen je očevid, veterinar je pregledao oba psa.

Sve je po zakonu

– Ustanovljeno je da je naš djelatnik upotrijebio službeno oružje kao sredstvo prisile da bi zaustavio napad psa koji je napao njegovog psa na povodcu. On je pokušao razdvojiti pse, tijekom čega ga je pas napadač pokušao ugristi. Kada nije imao drugi način, pucao je u psa i ubio ga. Ustanovljeno je da je sredstvo prisile koristio zakonito. Policajac i kad nije na dužnosti ima pravo nositi svoj službeni pištolj sa sobom. Protiv vlasnika psa koji ih je napao biti će podignuta prijava zbog ne držanja psa pod nadzorom – rekao je glasnogovornik PU Vukovarsko-srijemske.