Home Hrvatska Home Ivo Josipović upozorio da su odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine...

Ivo Josipović upozorio da su odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine puno lošiji nego što bi trebali biti

12
0Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorio je u utorak u Sarajevu kako su odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine puno lošiji nego što bi trebali biti te je istaknuo kako odgovornost za to snose politički vrhovi u obiju država.

“BiH je naš najvažniji susjed jer nas vezuju duga granica, prijateljstvo, komplementarna ekonomija i kultura, što bi sve trebalo biti prednost a ne nedostatak. Na žalost, trenutno u obje zemlje imamo političke garniture koje teško nalaze zajednički jezik i samo se mogu nadati da će se to promijeniti”, kazao je Josipović novinarima.

On je u Sarajevo stigao kako bi kao gost na sveučilištu u tom gradu održao predavanje o kaznenoj odgovornosti za ratne zločine.

U tom je kontekstu spomenuo kao postupci poput onoga vlade Republike Srpske koja je nedavno osnovala komisije sa zadaćom da ponovo istražuju činjenice o ratnim zločinima na području Srebrenice i Sarajeva ne mogu promijeniti povijest ali mogu zakomplicirati odnose.

Istaknuo je kako su bitne činjenice o ratu u BiH već ustanovljene i presudama međunarodnih sudova a te presude nije pametno osporavati jer je kažnjavanje počinitelja ratnih zločina imperativ.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.