Home Hrvatska Home ‘Italiji se neće slati prosvjedna nota zbog Tajanijeve izjave’

‘Italiji se neće slati prosvjedna nota zbog Tajanijeve izjave’

12
0


Mislim da u ovom slučaju to ne bi bila uobičajena diplomatska praksa, on je tamo bio kao šef Europskog parlamenta, mi ne možemo talijanskoj strani slati note. Jučer je i premijer osudio taj govor koji nije primjeren i osobno je zvao Tajanija. Nota se nema kome slati, on nije izabrani dužnosnik Italije, on je predsjednik Europskog parlamenta. Nema sljedećeg koraka koji se može u diplomatskom smislu može napraviti, rekla je u utorak ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, javlja N1 Televizija. Ona je reagirala na izjavu šefa Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koji je u Basovizzi Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.

Tajanijevo objašnjenje nije zadovoljilo hrvatske i slovenske zastupnike

Objašnjenje predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija kako je njegov istup u Basovizzi u kojem je spomenuo “talijansku Istru i Dalmaciju” krivo shvaćen, hrvatski i slovenski europarlamentarci nisu prihvatili te najavljuju kako će od Tajanija tražiti da povuče izjavu, a spomenuli su i mogućnost traženja njegove ostavke tek nešto više od tri mjeseca pred europske izbore.
Velika Gorica: Grabar-Kitarović i Jandroković na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana grada‘TALIJANSKA ISTRA I DALMACIJA’


Kolinda pisala Tajaniju: ‘Vaša nas je izjava duboko šokirala’


Hrvatski europarlamentarci razmatraju mogućnost zajedničke reakcije na Tajanijev istup, a dogovor bi trebali postići nakon sastanka kluba zastupnika Europske pučke stranke u utorak navečer, u kojoj je petero hrvatskih europarlamentaraca i sam predsjednik Europskog parlamenta.

Voditeljica HDZ-ove skupine eurozastupnika u EPP-u Dubravka Šuica je hrvatskim novinarima u Strasbourgu izjavila kako je riječ o “potpuno neprihvatljivoj” i “skandaloznoj izjavi” predsjednika Europskog parlamenta. Tajanijevu je ispriku ocijenila “vrlo mlakom” te najavila da će na sastanku njihove zastupničke skupine, zajedno sa slovenskim zastupnicima, tražiti da Tajani povuče izjavu.

Šuica je ocijenila i kako je Tajanijev istup uoči izbora naštetio Europskoj uniji i kredibilitetu Europskog parlamenta.

“Ako je Tajani svoju izjavu koristio u svoje predizborne svrhe ne bih željela da je mi hrvatski zastupnici koristimo u naše predizborne svrhe već trebamo biti razboriti”, upozorila je.
European Union leaders summit in BrusselsSLOVENIJA


Pozivaju na ostavku Tajanija, ne vjeruju da je isprika iskrena


I hrvatska europarlamentarka Marijana Petir (EPP) očekuje da Tajani povuče izjavu, koju je nazvala “revizionističkom”, te ocjenjuje da je narušila odnose dvije zemlje i “doprinijela širenju antieuropskog ozračja”.

“Sada je prvi korak da se inzistira na povlačenju izjave”, a potom na možebitnoj ostavci, rekla je Petir.

Ruža Tomašić (HKS/ECR) u izjavi za hrvatske novinare odbacila je Tajanijevo objašnjenje kako je njegov govor krivo protumačen i podsjetila kako je Tajani po profesiji novinar te “dobro poznaju težinu takvih riječi”.

“Gospodin Tajani je bio novinar tako da dobro zna koliko su riječi teške i kakav imaju utjecaj. On je točno mislio što je rekao i znao je gdje će to reći. Dakle, ono nije isprika nego samo bacanje prašine u oči”, rekla je Tomašić i ocijenila kako Tajanijev istup treba gledati u kontekstu skorih izbora, odnosno da se on “okreće izborima u Italiji”.

“Tražimo doista ispriku i da povuče svoje riječi”, rekla je. Tajanijev opoziv nije ocijenila izglednim a traženje njegove ostavke “politikantstvom”. Tomašić je ponovila kako je njoj mnogo važnija njegova isprika i da povuče svoje riječi i dodala da ju on “kao predsjednik Europskog parlamenta više ne zanima”.

Biljana Borzan (SDP/S&D) je rekla kako su riječi “Živjela talijanska Istra i talijanska Dalmacija” “krajnje jasne i nedvosmislene”.

Isprika u kojoj Tajani govori kako mu je žao ali ne povlači te riječi se “ne može shvatiti ozbiljno te zahtijeva daljnje akcije prema njemu”.
PUPOVAC I KOSOR:


‘Potrebna je jača diplomatska reakcija na Tajanijevu izjavu’


“Nemam apsolutno nikakav problem tražiti njegovu ostavku” i nastavila kako smatra da treba vrlo oštro nastupiti “kako više nikada gospodinu Tajaniju ili bilo kome drugome ne bi palo na pamet da daje slične izjave kako o Hrvatskoj, tako prema nekoj drugoj zemlji”. Bez obzira hoće li parlament glasati za njegov opoziv potrebno je jasno pokazati politički stav, dodala je Borzan.

Slovenska europarlamentarka Tanja Fajon (S&D) za hrvatske je novinare rekla kako je Tajanijeva izjava “neprihvatljiva” a isprika u kojoj kaže da je pogrešno protumačen “nešto strašno”. Najavila je kako će od Tajanija zatražiti da da ostavku. Od više talijanskih čelnika, a sada i od Tajanija, čuo se posljednjih godina “jezik revidiranja povijesti koji, s jedne strane, promovira i fašizam”, rekla je.
Patrik Macek/PIXSELLRETORIKA PROŠLOSTI


Radin: ‘Tajanijeva izjava ne pripada današnjem vremenu’


Tajanijeve su izjave izrečene u kontekstu predizborne kampanje i nisu samo “nedopustiv ” politički istup nego su gore od “govora prijetnje”, ocijenila je Fajon.

Fajon je rekla kako očekuje i od Europske komisije i Vijeća da zauzmu stav spram Tajanijevog istupa.

Slovenska je zastupnica skeptična spram mogućnosti da Tajani povuče izjave, odnosno da ga se na to primora glasovanjem u parlamentu, ali je najavila kako će pritisak onda postati još snažniji.

 
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.