Home

KRSTIČEVIĆ ‘SAD ostaje naš ključan strateški partner, to se neće promijeniti… Pogledajte kakvu vrijednu vojnu opremu su nam sada donirali’

KRSTIČEVIĆ 'SAD ostaje naš ključan strateški partner, to se neće promijeniti... Pogledajte kakvu vrijednu vojnu opremu su nam sada donirali'Današnja sjednica Vlade poslužila da premijer i ministar obrane izglade odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i naglase izuzetnu važnost strateških odnosa dviju zemalja. Nakon višemjesečne medijske ali i političke harange protiv SAD-a jer nisu dozvolile Izraelu da proda borbeni avion F 16 Barak, danas su i premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević u više navrata isticali ključnu ulogu SAD-a u opremanju Hrvatske vojske, a ministar Krstičević je posebno naglasio da “SAD ostaje ključan strateški partner Hrvatske i to se neće promijeniti”.

Da su SAD i dalje ključni u opremanju Hrvatske vojske pokazala je američka Vlada novom donacijom vojne opreme Hrvatskoj, ovog puta u vrijednosti 1,977 milijuna dolara. Prema obrazloženju ministra Krstičevića, SAD će donirati 12 sustava bacača granata i 16 kompleta taktičkih radio uređaja za vozila MRAP i zapovjedna vozila Patria.

Krstičević je ustvrdio je kako su bacači granata potrebni radi ispunjavanja NATO ciljeva povezanih s pokretljivošću, zaštitom i vatrenom moći vozila dok su radio uređaji potrebni kako bi vozilla Patria ostvarila punu operabilnost. Oprema će biti isporučivana u razdoblju od 2019. do 2021. godine a Hrvatska će na donaciju platiti PDV u iznosu od 3,2 milijuna kuna. Ove godine 66 tisuća kuna, sljedeće godine 2,5 milijuna kuna, a 2021. godine 622,4 tisuće kuna.

Sjedinjene Države još su 2014. godine Hrvatskoj donirale 221 rabljeno vozilo tipa MRAP u nekoliko varijanti. Dio tih vozila Hrvatska koristi u Afganistanu, no više desetaka vozila je i pet godina nakon dolaska u Hrvatskoj parkirano na dvorištu Remontnog zavod Jankomir u Zagrebu i čekaju na opremanje.
NordVPN Specijalna Ponuda