Britanska vlada je potpuno neprihvatljivim ocijenila navod da je Gibraltar kolonija Ujedinjenog kraljevstva iz dokumenta koji je u petak objavilo Europsko vijeće.

 

Taj navod se pojavljuje u bilješci u dokumentu koji predlaže izuzeće viza za Britance, koji žele ući na kraće razdoblje (do 90 dana) u schengenski prostor nakon Brexita.

 

“Gibraltar je kolonija britanske krune”, navodi se u dokumentu Europskog vijeća, i spominje nesuglasicu između Španjolske i Velike Britanije u pogledu njegovog suvereniteta.

 

“Potpuno je neprihvatljivo opisati Gibraltar na taj način”, reagirao je glasnogovornik britanske premijerke Therese May novinarima.

 

 “Gibraltar je u potpunosti dio britanske obitelji i to se neće promijeniti našim izlaskom iz EU”, dodao je.

 

Taj teritorij od 6,8 km2, na južnom kraju iberskog poluotoka, Madrid je 1713. ustupio britanskoj kruni, ali Španjolska već duže vrijeme polaže pravo  suverenosti nad njim.

 

“Takvo izražavanje ne pridonosi izgradnji ozračja razumijevanja i povjerenja između Gibraltara i Španjolske dok se pripremamo napustiti EU”, reagirala je vlada Gibraltara u priopćenju.

 

Tijekom britanskog referenduma 2016. o Brexitu, 96 posto stanovnika Gibraltara se izjasnilo za pripadnost europskom bloku.

 

Sporazum o razlazu zaključenom između Londona i Bruxellesa, koji su sredinom siječnja odbacili britanski zastupnici, sadržava nekoliko odredbi koje se odnose na Gibraltar.

 

Tim odredbama se planiraju mjere suradnje u borbi protiv krijumčarenja duhana, između policija kao i u pogledu prava radnika i u vezi okoliša.